Kömür santrallerini kapatan ilk G7 ülkesi İngiltere oldu

Yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde kömürden elektrik üreten son santralini bugün kapatan Birleşik Krallık, kömür kullanımını sonlandıran ilk G7 ülkesi oldu.

Enerji Günlüğü - Birleşik Krallık'ta kalan son kömürlü termik santral, yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde bugün kapatılıyor. Nottinghamshire'da bulunan Uniper'e ait Ratcliffe-on-Soar Termik Santralinin kapatılmasıyla, ülkede elektrik üretmek için fosil yakıt yakılan 142 yıllık tarih sona erecek. 

Birleşik Krallık, 1882 yılında kamu elektrik üretimi için kömürü kullanan ilk ülke olmuştu. Kömür santrallerinin kademeli olarak kapatılmasından doğan boşluğun güneş ve açık deniz rüzgarı gibi yeşil alternatifler tarafından doldurulmasıyla birlikte İngiltere, kömür kullanımını sona erdiren ilk G7 ülkesi olacak. 1990 yılında ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık %80'ini kömür oluşturuyordu ancak iklim değişikliğiyle mücadele çabaları kapsamında kömür kullanımına aşamalı olarak son verildi. Bununla birlikte, değişken doğal gaz fiyatlarına olan bağımlılığın devam etmesi nedeniyle bu geçişin bir bedeli oldu ve Uluslararası Enerji Ajansı rakamları, İngiltere'nin gelişmiş dünyadaki en yüksek endüstriyel elektrik fiyatlarına sahip olduğunu gösteriyor.