Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Hasan Köktaş,EPDK’nın “olmaz”, “yapılamaz” denilen birçok hususun olmasını, yapılmasını sağladığını söyledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, EPDK’nın 12. kuruluş yıldönümü konferansında yaptığı açılış konuşmasında Kurumun “olmaz”, “yapılamaz” denilen birçok hususun olmasını, yapılmasını sağladığını belirterek, buna örnek olarak elektrik üretimi ve toptan satışını ve özel sektörün başarılı yatırımlarını gösterdi.
“Elektrik, doğal gaz, petrol ve LPG piyasalarında yaşananları bir bütün olarak değerlendirdiğimde iki hususu ifade etmek isterim” diyen Köktaş, Bunlardan birincisinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun devlet garanticiliğini değil rekabeti esas alan, risk üstlenmeye ve doğru hesap yapmaya dayanan ve geleceği öngörülebilen bir piyasa yapısını kurması olduğunu söyledi.
SON 10 YILDA 23 BİN MEGAVATA YAKLAŞAN ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI DEVREYE GİRDİ
İkinci olarak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun bu yolda “olmaz”, “yapılamaz” denilen birçok hususun olmasını, yapılmasını sağladığını belirten Köktaş, “Sizlere birkaç örnek vermek istiyorum: Hepimizin hatırlayacağı ve tanık olduğu gibi 4628 Sayılı Kanunla piyasa koşullarında bir elektrik üretimi ve toptan satışı planlandığında geniş bir kesim tarafından “Türkiye enerji sektörü buna hazır değil” itirazları yükselmişti. Aynı şekilde, EPDK üretim lisansları vermeye başladığında kimi zaman yüksek sesle “özel sektörün devletin alım garantisi olmadan yatırım yapamayacağı veya finansman bulamayacağı” öne sürülmüştü. Hâlbuki bugün gelinen aşamada 21 bin megavatı son 6 yılda olmak üzere son 10 yılda 23 bin megavata yaklaşan özel sektör yatırımı devreye girmiştir” dedi.
BU YILKİ 5 BİN MW ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI CUMHURİYET REKORU
Bu yıl devreye alınan 5 bin megavata yaklaşan özel sektör yatırımının Cumhuriyet tarihinin rekoru olacağını ifade eden Köktaş, “Hâlbuki bundan önce rüzgârın alım garantileri olmadan dönmeyeceği söylenmiştir. Bugün kurulu gücü 2 bin 700 megavata ulaşan rüzgâr tesisi işletmeye geçmiştir. Aynı anlayışla ülkemizin hidroelektrik santrallerinin yapılamayacağı da ifade edilmiştir. Oysaki son 10 yılda kurulu güç yüzde 78 oranında artarak 22 bin megavata ulaşmış üstelik bu yıl en fazla özel sektör yatırımı bu alanda tamamlanmıştır” dedi.
LİSANSSIZA FANTEZİ, HAYAL GÖZÜYLE BAKILMIŞTI AMA YAPTIK
Enerjinin tabana yayılması, halkın kendi enerjisini üretip satabileceği lisanssız elektrik üretimi uygulamasına bir “fantezi” bir “hayal” gözüyle bakıldığına da dikkat çeken Köktaş, bugün ülkenin her yerinde sayısı bini aşan başvuru yapıldığını, önemli bir kısmının da olumlu değerlendirilerek yatırımlarına başladıklarını söyledi.
Köktaş, elektrikte serbest tüketici uygulamasının mevcut kamu ağırlıklı yapıda ya da dağıtım şirketlerinin özelleştirileceği ortamda mümkün olmayacağının da savunulduğunu,ancak geldiğimiz aşamada ülkenin her yerinde yüzde 15-20’lere varan daha ucuza elektrik satmak üzere, ellerine çantaları alarak kapı kapı dolaşmaya, ihalelere girmeye başlandığını söyledi.
DAĞITIM BÖLGELERİNİN TAMAMI ÖZEL SEKTÖRE GEÇTİ, KAYIP KAÇAK ORANLARI AZALDI
Enerji yatırımlarının bu güne kadar o bölgenin ekonomik ve sosyal projelerinin devreye girmesine olanak sağladığını da vurgulayan Köktaş, sözlerine şöyle devam etti: “Bir diğer husus Kurumumuz elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili tarife metodolojisi oluşturduğunda ve özelleştirmeye temel teşkil eden düzenlemeleri yaptığında burada “birçok gri alan” olduğu söylenmiştir. Bugün gelinen aşamada dağıtım bölgelerinin tamamı özel sektöre geçmiş, yatırımlar başlamış, kayıp kaçak oranları azalırken tahsilat oranları yükselmiştir.
Bugün EPDK ihaleleri sonrasında 72 şehrimizde milyonlarca aboneye kaliteli ve kesintisiz doğal gaz hizmeti verilmekte olduğunu ve yine akaryakıt ve LPG piyasalarına getirilen lisanslandırma, ulusal marker ve oluşturulan denetim altyapısı gibi uygulamaların sektörün disipline etmeyeceği, bilakis gelişimine ket vuracağını düşüncesine rağmen bunun tersi olduğunu da sözlerine ekledi.
ENERJİ FİNANS SEKTÖRÜNÜN DE GÖZDESİ
Son yıllarda enerji sektörünün yerli ve yabancı finansman akışı ve bankacılık sektörü açısından en başta gelen sektör olduğunu belirten Köktaş, “Bu sektör hem ülkemizin yurtiçi gayri safi milli hâsıla artışında belirleyici konum kazanmış hem de 500 büyük sanayi kuruluşu içinde sektörümüzü temsil eden şirketlerin sayısı en başlarda yer almıştır” dedi.
EPDK KURUMSAL OLARAK DA BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM GÖSTERDİ
Konuşmasının sonunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun bu altı yılda bir yandan sektöre bu katkıları sağlarken öte yandan kurumsal olarak da büyük dönüşüm ve gelişim gösterdiğini ifade eden Köktaş, “Kurumsal kimliğimizi değiştirmeyle yola çıkılmış, ardından çalışanlarımızın sektöre daha çağdaş koşullarda hizmet vereceği, gerekli her türlü donanıma sahip bir hizmet binasına kavuşmuştur. Ardından Kurumsal yapımız ilerde tamamlanmasını arzuladığımız bir şekilde daha fonksiyonel bir yapılanmaya dönüşmüştür. En önemlisi Kurumumuz ve sektörümüzün geleceği için personelinin eğitimine özel bir önem vermiştir. Sadece bu yıl Kurumumuzun personelinin yurt içi ve yurtdışı eğitimleri için harcadığı bütçe 3.5 milyon liradır” dedi.