Kocaeli’nin atıkları boşa gitmeyecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 916 milyon lirayı aşan bir yatırımla Kandıra ilçesinde Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi kurup işletecek.

Enerji Günlüğü - Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde kurulacak tesiste belediye atıkları ayrıştırılıp depolanacak ve çimento fabrikaları için yakıta dönüştürülecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Kocaeli’ndeki belediye atıklarının döngüsel ekonomi prensiplerine uygun olarak yönetilmesini ve sıfır atık yönetim sistemine uygun olarak geri kazanım hedeflerine ulaşmasını sağlayacak “Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi” kurulması planlanıyor. 

916 milyon TL değerindeki proje kapsamında Kandıra İlçesi, Akçakese Mahallesi ve Pirceler Mahalleleri sınırları içindeki yaklaşık 571 bin m2 alanda Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi kurulacak.

Tesise gelen karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi’nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra geri kazanılabilir/geri dönüştürülebilir atıklar ayırılacak ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan lisanslı firmalara gönderilecek.

Mekanik Ayırma Tesisi’nde ayrılan ve hiçbir şekilde geri kazanılabilir/geri dönüştürülebilir olmayan bakiye atıklar II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi’ne yönlendirilecek. 

Mekanik Ayırma Tesisi’nde ayrılan biyobozunur atıklar ve değerlendirilebilir bakiye atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ne yönlendirilecek. Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’nde elde edilen ATY, atık yakma ve beraber yakma lisansına sahip tesislere yönlendirilecek. ATY’nin kabulü ile ilgili bölgede atık yakma ve beraber yakma lisansına sahip olan İZAYDAŞ ve Oyak Çimento Fabrikaları A.Ş. ile görüşmeler yapıldı.

Enerji Günlüğü