Enerji Günlüğü - Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı (PİGM) Ömer Koca, Türkiye’de metan gazı çıkarma çalışmaları için kanun değişikliği ve uygulama alanıyla ilgili düzenlemelerin yapıldığını ve ciddi anlamda sera gazı salımına neden olan bu gazın üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı (PİGM) Ömer Koca, Ankara’da başlayan 11. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nda gerçekleştirilen “Milli Enerji” özel oturumunda kömürden metan gazı üretme konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Koca, madenlerdeki metan gazının ekonomik olarak madenden daha değerli olduğuna dikkat çekerek, dışarıdan doğalgaz ithal eden bir ülke olarak Türkiye’nin de kömür madeninden metan gazı üretimi için adımlar attığını kaydetti. Koca, ciddi anlamda sera gazı salımına da neden olan metan gazı üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.
İKİ SAHA RUHSATLANDIRILDI
Türkiye’de metan gazı üretimi için iki sahanın ihalesinin yapılarak ruhsatlandırıldığını ifade eden Koca, “Türkiyede bu konuda hangi safhadayız? Esas amaç grizu patlamasını önlemektir. Esas bu işin başlangıcı güvenlikten doğmuştur. Ama bu gaz oradaki madenden daha fazla ekonomik değere sahiptir. Bu nedenle bunu biz de yapalım dedik ve iki ihale yapıldı. Birinci havzayı HEMA Doğal Enerji A.Ş., ikinci havzayı Delta firması almış durumda. Şirketler toplam 17 yıl çalışacaklar” ifadesini kullandı.
Koca, Soma gibi madenlerde de bu çalışmaların devam edeceğini belirterek, Türkiye’deki gerçek metan gazı miktarının saptanması için çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.
METAN GAZI ÇALIŞMASI İÇİN 2 ŞART ARANIYOR
Metan gazının ticari sahaya aktarılması için gerekli mevzuat çalışmalarının yapıldığını da ifade eden Koca, bu çalışmayı yapmak isteyen firmalarda maden işletme ruhsatına sahip olma şartı ile kömürün tonunda en az 5 m3 metan gazı olması şartının arandığını kaydetti.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/ Ankara