Koç Üniversitesi hidrojen teknolojileri geliştirecek

Yeşil hidrojenin üretimi, depolanması, taşınması ve ticarileşmesi konusunda faaliyet yürütmek üzere kurulan Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi açıldı. 

Enerji Günlüğü - Koç Topluluğu şirketlerinin katılım ve katkılarıyla kurulan Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi (KUHyTech) üniversite bünyesinde faaliyetlerine başladı. 

Koç Topluluğu şirketlerinden Aygaz, Ford Otosan, Opet, Otokar ve Tüpraş’ın katkılarıyla kurulan Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi düzenlenen bir törenle kapılarını açtı. Yürüteceği öncü araştırmalarla çevresel sürdürülebilirliğe uluslararası düzeyde katkı sağlamayı hedefleyen Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Araştırma Merkezi, yeşil enerji alanında üniversite-sanayi iş birliğiyle geliştirilecek yenilikçi teknolojilerin merkezi olacak. 

YENİLİKÇİ YEŞİL TEKNOLOJİLERİN ADRESİ OLACAK

Sudan hidrojen üretimi, yeni nesil kamyonların ve yeni yakıt pillerinin kullanıma geçmesi, hidrojenin taşınmasına yönelik basınçlı tank ve benzeri teknolojilerin geliştirilmesi, Merkezin odak noktaları arasında yer alacak. Ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir mükemmeliyet merkezi olmayı hedefleyen KUHyTech yeşil enerji alanında yenilikçi teknolojilerin adresi olacak.

“KÜRESEL ISINMA İNSANLIĞIN ÖNÜNDE BİR TEHDİT”

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, Merkezin Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinin paydaşlığında üniversite ve sanayi ortaklığını en üst seviyeye çıkaracağını söyledi. Sitti, “Küresel ısınma insanlığın önünde bir tehdit. Dünyanın gidişatını zorlayacak bir döneme giriyoruz. Ülkeler, karbondioksit emisyonlarını ve emisyonlardan dolayı oluşan ısınmayı azaltmak için birçok çalışma yürütüyor. Sürdürülebilir teknolojiler dediğimiz alanlarda hidrojen teknolojisi önemli bir alternatif olarak sahneye çıkıyor. Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkezimizin çalışmaları bu anlamda çok değerli ve gurur verici” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FIRSATLARINA VURGU

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, törende yaptığı konuşmada iklim değişikliğiyle mücadeleye dikkat çekerek şunları söyledi: “İklim değişikliği, barındırdığı risklerin yanı sıra düşük karbon ekonomisine geçişten kaynaklanan iş fırsatlarını yakalama ve rekabet gücü elde etme potansiyeli de sunuyor. Bu anlayıştan hareketle iklim krizi ve enerjiyle ilgili çözümler başta olmak üzere üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayretindeyiz. Bu amaçla, birçok şirketimizde düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda yol haritalarımızı belirledik. Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi'nde bu alanlarda liderlik tanımına girecek şekilde teknoloji geliştireceğimize inanıyorum. Bu iş birliğini, hayata geçireceğimiz teknolojilerle Koç Topluluğu’nun 100. kuruluş yılı olan 2026 yılında taçlandırmış olmayı diliyorum.”