Kızılırmak nehri kuruma noktasına geldi

Enerji Günlüğü – Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak kuraklık ve enerji üretimi için su çekilmesi nedeniyle kuruma noktasına gelince Yamula...

Enerji Günlüğü – Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak kuraklık ve enerji üretimi için su çekilmesi nedeniyle kuruma noktasına gelince Yamula barajı adeta ikiye bölündü.

Kayseri’den geçen Kızılırmak Nehri üzerine kurulu Yamula Barajı, kuraklık ve enerji üretimi için çekilen su nedeniyle adeta ikiye bölündü. Sular altında kalan Kuşçu köyünün eski yerleşim yeri suların çekilmesi nedeniyle gün yüzüne çıktı. Buradan karşı adaya geçmek artık mümkün.

Aralık 2003'ten itibaren su tutulmaya başlanan Yamula Barajı’nda su seviyesi tarihin en düşük seviyelerine geriledi. Elektrik üretimi ve sulama amaçlı kurulan barajın su seviyesi, kışın kurak geçmesi, kar yağışının az olması, buharlaşma ve elektrik üretimi için su çekilmesi nedeniyle azaldı.

Barajda su tutulduktan sonra sular altında kalan Kuşcu köyünün daha önce belirginleşen eski yerleşim alanı iyice gün yüzüne çıktı. Eski köyün belediye, Kur'an kursu, okul binaları, Şıh Şerafetdin Hacı Büllüm Türbesi, çeşme, mezarlar ve bazı evler su üstünde kaldı. Barajı ikiye bölen bu bölgeden arabalarla ve yaya olarak karşı kıyıya geçmek mümkün hale geldi.

YAMULA BARAJI

Kızılırmak Nehri üzerinde Kayseri'nin 25 kilometre kuzeybatısında kurulan Yamula Barajı, büyüklüğü bakımında 'Kayseri’nin denizi' olarak da isimlendiriliyor. Elektrik üretimi ve sulama amaçlı kurulan baraj, 27 Aralık 2003 tarihinde su tutulmaya başlandı. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.582.000 metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 120 metre, normal su kotunda gölalanı ise 85,30 kilometrekaredir.