Kirazlıdere termikte teknoloji değişikliği

Enerji Günlüğü – Filiz Kirazlıdere Elektrik tarafından Çanakkale'de kurulması planlanan 800 MW'lık Kirazlıdere Entegre Termik Santrali'nde teknoloji...

Enerji Günlüğü – Filiz Kirazlıdere Elektrik tarafından Çanakkale'de kurulması planlanan 800 MW'lık Kirazlıdere Entegre Termik Santrali'nde teknoloji ve konfigürasyon değişikliği yapılacak.

Doğtaş Grubu’na bağlı Filiz Kirazlıdere Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çanakkale'nin Biga ve Lapseki ilçelerinde kurulması planlanan ithal kömür yakıtlı Kirazlıdere Entegre Termik Santrali [2 X (812,2 MWm/800 MWe/1598,77 MWt)] projesinde teknoloji ve konfigürasyon değişikliği yapılacak.

3.333.000.000 TL (1.100.000.000 $) bedelli proje kapsamında  daha önce ÇED Olumlu Kararı alınan Kirazlıdere Termik Santrali Entegre Projesi ile Kirazlıdere-2 Termik Santrali Projesi'nde önerilen teknoloji ve tasarım değişikliklerinin yapılması planlanıyor. Santralde kömür yakma teknolojisi olarak Ultra Süper Kritik Pulverize Kömür Teknolojisi kullanılacak. Kömürün yanması sonucu oluşacak baca gazının içerdiği uçucu küllerin, atmosfere atılarak çevre kirliliğine neden olmasını önlemek için ise yüksek verimli ''Elektrostatik Filtreler (EF)" ya da torba filtreler kullanılacak. Ayrıca, baca gazındaki SO2 konsantrasyonunu “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (SKHKKY)”nde belirlenen sınır değerlerin altına çekebilmek için her bir ünitede bir adet olmak üzere iki adet Baca Gazı Desülfürizasyon (BGD) tesisinin kurulması planlanıyor.

Yine, iskeleden santrale kadar kapalı bant sistemi ile kömürün taşınması sağlanacak. Böylece kömürün iskeleden santrale kadar iletilmesi aşamasında toz oluşumu engellenmiş olacak.

Proje kapsamında yer alacak her bir ünitenin elektrik gücü 800 MWe olup, santral ünitelerinin işletilmesiyle birlikte yıllık 12.000.000.000 kWh (12.000 GWh) brüt elektrik üretilecek.

Proje ile ilgili 18/08/2017 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecek.