Kılıç: Türkiye’nin güneş potansiyeli iştah kabartıyor

Enerji Günlüğü - Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç, Türkiye’nin önce know-how transferiyle sonra da kendi markalarını yaratarak güneşte...

Enerji Günlüğü - Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç, Türkiye’nin önce know-how transferiyle sonra da kendi markalarını yaratarak güneşte belli bir yere gelebileceğini söyledi. 

Uğur Kılıç, 7. Türkiye Enerji Zirvesi’ndeki güneş enerjisi oturumunda yaptığı konuşmada yerli teknoloji ve ekipman üretimi şartlı YEKA modeline işaret ederek “Panel üretimi ne kadar basitmiş gibi görünse de yüksek teknoloji ile üretilen bir ürün. Özellikle silikon üretim teknolojileri”…” dedi. 

TÜRKİYE İŞTAH KABARTIYOR

Türkiye pazarının büyük potansiyel taşıdığını vurgulayan Kılıç “Bu da bizim gibi üreticilerin iştahını kabartıyor. Yüksek teknolojiyi birlikte üretebileceğiniz yerli ortak çok önemli. İkincisi hammadde, üçüncüsü teknoloji konusunda inovasyona yapılacak destekler çok önemli. Son olarak da insan gücü çok önemli” diye konuştu. 

YERLİ ÜRÜN, TEKNOLOJİ TRANSFERİYLE MÜMKÜN

Yerli üreticiler tarafından yapılan yatırımların büyük şirketlerle know-how ya da teknoloji transferiyle gerçekleşebileceği görüşünü dile getiren Kılıç şöyle konuştu: “Üreticilerin tek başlarına olmaktansa büyük şirketlerle işbirliği içinde olmaları daha fizibil olacak. Yine her bir üreticinin Ar-Ge projesi olmasındansa devlet yönetimi tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çin’de 4 tane devlet tarafından desteklenen laboratuvar var. Dolayısıyla teknolojik olarak gelişmeler tüm katılımcıların ve devletin desteğiyle bu laboratuarlarda gerçekleştiriliyor. Hem maddi anlamda hem de teknolojinin hızla gelişmesi anlamında bunun şart olduğunu düşünüyorum.” 

PANEL DIŞI EKİPMAN DA DESTEKLENMELİ

Güneş santrallerini oluşturan cam, çerçeve, inverter gibi bir çok aksam bulunduğuna işaret eden Kılıç, “Sadece panelin yerli üretimine odaklanmasındansa paneli de destekleyecek yan sanayinin desteklenmesinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunlar da yerli üretilmeli. Yan sanayide bazı eksiklikler var. Mesela bir inverter üreticimiz yok, cam sanayimiz de yok. Önce know-how transferiyle sonra da kendi markalarımızı yaratarak güneşte belli bir yere geleceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.