Kilci: 2035`te yenilenebilir kaynakların payı yüzde 30’a çıkacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre 2035 yılında elektrik üretiminde...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre 2035 yılında elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının bugünküne göre yüzde 20'den yüzde 30'a çıkacağını belirtti.

Norveç Kralı 5. Harald ve Kraliçe Sonja'nın katılımıyla Sheraton Otel'de 6 Kasım 2013’de başlayan Türkiye-Norveç İşbirliği Forumu’nda konuşan Kilci, Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre 2035 yılında küresel enerji talebinin bugüne göre en az üçtebir oranında artacağını bildirdi.

Kilci, enerji talebi ve karbondioksit emisyonlarının artışının yükselerek devam edeceğini ifade etti. Petrol, doğalgaz ve kömüre olan talebin artış göstereceğini ifade eden Kilci, elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının bugünküne göre yüzde 20'den yüzde 30'a çıkacağının öngörüldüğünü kaydetti.

YERLİ VE YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN ÖNCELİKLE VE AZAMİ YARARLANILMALI

OECD ülkelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artmasının çoğunlukla rüzgar, biyoenerji, güneş ve hidro enerji kaynaklı olacağını dile getiren Kilci, şunları söyledi;

"Türkiye'de 2013 Ağustos verilerine göre elektrik kurulu gücü 60 bin 280 MW. Kurulu gücümüz kaynaklar bazında yüzde 31,8 doğalgazdan, yüzde 20,6'sı kömürden, yüzde 4,3'ü rüzgardan, yüzde 35'i hidro enerji, yüzde 0,3'ü jeotermal ve diğer kaynaklardan sağlanıyor. Yüzde 70'in üzerinde enerji ithalatına bağlı olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan öncelikle ve azami ölçüde yararlanılması gerektiğine inanıyoruz."

ENERJİ SEKTÖRÜ 2023 HEDEFLERİ

Enerji sektörünün 2023 hedeflerini sıralayan Kilci, Türkiye için başarması zor ama imkansız olmayan bu hedefler için yasal mevzuatın düzenlendiğini ifade etti.

Türkiye'nin rüzgar ve güneş potansiyelinin yüksek olmasının en önemli avantajlardan sayılabileceğini vurgulayan Kilci, yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişiminin önündeki en önemli engeller olan teknolojilerinin yüksek maliyetleri, gümrük vergileri, şebeke bağlantısının sağlanmasında yaşanan zorlukları göz önünde bulundurarak birçok politika belirlediklerini söyledi. Kilci, Norveç ile özellikle hidroelektrik alanında işbirliğinin artırılacağına inandığını kaydetti.

TEŞVİKLER KONUSUNDA GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ

Türkiye'de tesislerde kullanılan elektromekanik tesisatın yurt içinden temin edilmesine teşvik sağlandığını belirten Kilci, "Teşvik mekanizmalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi, piyasanın gelişimine görev revize edilmesi gerektiğinin de farkında olarak önümüzdeki dönümde gerekli önlemleri alacağımıza da sözlerimize eklemek istiyorum" diye konuştu.

Türkiye yenilenebilir enerji piyasasının yüksek bir iletişim potansiyeli bulunduğunun açık olduğunu belirten Kilci, Norveç ile özellikle hidroelektrik alanında işbirliğinin artırılacağına yönelik inancını dile getirdi.