Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli, TANAP'ın Türkiye ve Azerbaycan için fırsat olduğunu söyledi.
Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından organize edilen“Türkiye’nin Enerji Merkezi Olma Yolunda TANAP Projesinin Rolü” konulu yuvarlak masa toplantısında konuşan SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli, TANAP'ın Türkiye ve Azerbaycan için fırsat olduğunu, 2035’te yaklaşık 600 milyar metreküp gaz ihtiyacı olacak Avrupa için 100 milyar metreküplük bir açığın söz konusu olduğunu, TANAP’ın bu gaz açığını kapatacağını söyledi.
TANAP AVRUPA’NIN GAZ AÇIĞINI KAPATACAK
Toplantıda konuşan SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli, TANAP'ın Türkiye ve Azerbaycan için fırsat olduğunu, 2035’te yaklaşık 600 milyar metreküp gaz ihtiyacı olacak Avrupa için 100 milyar metreküplük bir açığın söz konusu olduğunu, TANAP’ın bu gaz açığını kapatacağını anlattı.
Güney Enerji Koridoru’nun en önemli kısmı olan TANAP ile bu açığın kapanacağını belirten Kerimli, “Güney Enerji Koridoru Azerbaycan, Orta Asya, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz gaz rezervlerinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını gerçekleştirecek bir koridor. Bunu da Türkiye üzerinden geçerek sağlayacak. Gaz talebinin ancak yeni bir koridor açılarak giderilebileceği görülüyor. Azerbaycan ve Türkiye, BP ve Şah Deniz Konsorsiyumu ile birlikte nihai yatırım kararını verdi” dedi.
TANAP ÖZ KAYNAKLARDAN FİNANSE EDİLECEK
TANAP'ın Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayacağını, Türkiye’yi enerji merkezi haline getireceğini ve Türkiye ile Azerbaycan'ı, Avrupa ve Balkanlar'ın enerji güvenliğinde söz sahibi yapacağını dile getiren Kerimli, toplam yatırımı yaklaşık 12 milyar dolar olacak, bin 841 kilometrelik ve 20 ilden geçecek hattın teknik imkanları zorlayacak çok büyük bir proje olduğunu belirtti. Kerimli, TANAP’ın teknik açıdan da dünyanın en büyük ikinci projesi olduğunu söyledi.
“2018’de ilk gaz geçişini sağlamayı planlıyoruz” diyen Kerimli, TANAP’ın Türkiye’de Eskişehir ve Trakya olmak üzere iki gaz çıkışı olacağını, Türkiye'nin bu iki noktadan gaz alabileceğini belirtti. Boru hattının kamulaştırma işlemlerini BOTAŞ’ın yaptığını ifade ederek, projenin yüzde 30’unun Türkiye’nin, yüzde 58’inin SOCAR'ın ve yüzde 12’sinin de BP’nin olmasının planlandığını belirten Kerimli, projenin tamamen öz sermayeyle yapılacağını, Azerbaycan ve Türkiye'nin anlaşmayı 7 ay gibi çok kısa bir sürede yaptığını anımsattı.
Şah Deniz’in dışında Babek, Asiman, Abşeron, Ümid ve Azeri-Çırak-Güneşli (ACG) gibi diğer gaz yataklarının bulunduğunu anlatan Kerimli, bu yataklardan gelecekte Türkiye’ye TANAP vasıtası ile gazın gelebileceğini, bu yatakları işleten firmaların TANAP üzerinden gazlarını satmak için transit ücret ödemesi gerektiğini, dolayısıyla Avrupa’ya kadar olan transit ücretin Türkiye’ye kadar uzanandan daha yüksek olacağı için Türkiye pazarının daha cazip olduğunu belirtti.
ÇED çalışmalarının çok hızlı ilerlediğini dile getiren Kerimli, "31 Ağustos 2014’te ÇED kararını almayı hedefliyoruz” dedi.