Kerem JES açılıyor Maren jeotermal lideri oluyor

Enerji Günlüğü - Aydın Germencik'teki 24 MW'lik Kerem JES'i yarın itibariyle ticari üretime geçirecek olan Maren Enerji, Şubat ayında devreye alacağı...

Enerji Günlüğü - Aydın Germencik'teki 24 MW'lik Kerem JES'i yarın itibariyle ticari üretime geçirecek olan Maren Enerji, Şubat ayında devreye alacağı 24 MW'lik yeni santralle birlikte jeotermal elektrik üretiminde 116 MW kurulu güçle Türkiye lideri oluyor.

KİPAŞ Grubu bünyesindeki Maren Enerji'nin Genel Müdürü Mehmet Şişman, Enerji Günlüğü'ne şirketin faaliyetlerini anlattı. Grup şirketi Karen Enerji'nin Konya Ermenek'teki 45 MW'lik Karen HES tesisiyle üretimde olduğunu kaydeden Şişman, KİPAŞ Grubu'nun 2008 yılından itibaren jeotermal enerji yatırımlarına da yöneldiğini anlattı.

MTA İHALELERİNİ KAZANARAK BAŞLADI

Şişman, KİPAŞ Grubu'nun jeotermal yatırımlarına Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA) 2008 yılında açtığı Germencik Bozköy'deki jeotermal saha ihalesini 15.1 milyon dolar bedelle kazanarak başladığını belirtti. 2011 yılının sonunda bir başka KİPAŞ iştiraki Kiper Elektrik'in MTA ihalesinden Nazilli Sahası'nı 20 milyon 250 bin dolara aldığını anlatan Şişman, "2012 sonuna doğru ise MTA'dan bu kez Aydın Yılmazköy ve Kalfaköy sahalarını sırasıyla 40 milyon ve 44.1 milyon dolara, Seferihisar'daki sahayı da 9 milyon dolara devraldık" dedi.

ÜÇ YILDA ÜÇ SANTRAL

Yaptıkları sondaj çalışmalarının ardından tüm sahalarda elektrik üretim tesisi kurmaya giriştiklerini anlatan Şişman, bugüne kadar üç santrali üretime geçirdiklerini kaydetti. Şişman'ın verdiği bilgiye göre KİPAŞ Grubu ilk jeotermal elektrik santralini Kasım 2011'de açtı. Germencik Bozköy'de bulunan bu santral Maren Enerji'ye ait 20 MW kurulu gücündeki İrem JES idi. Ekim 2012'de yine Germencik'deki Maren Enerji'ye ait 24 MW'lik Sinem JES üretime geçti. Aynı ay içinde yine Germencik'te bulunan 24 MW'lik Deniz JES devreye girdi.

92 MW'LİK JES KURULU GÜCÜ

Ekim 2012'den itibaren Maren Enerji'nin üç JES'teki toplam 68 MW'lik kurulu güçle jeotermal elektrik üretiminde önemli bir yer edindiğini aktaran Mehmet Şişman, yarın ise dördüncü jeotermal santralleri olan 24 MW'lik Kerem JES'i üretime geçireceklerini bildirdi. Şişman, "Böylece Germencik Sahası'ndaki toplam kurulu güç 92 MW'ye çıkmış olacak. Bu kapasiteyle de Cuma günü (yarın - 17 Ekim 2014) itibariyle Türkiye'deki jeotermal kurulu gücü bakımından fiilen üretim yapan en büyük şirketlerden olacağız" dedi.

ŞUBAT'TA 24 MW İLE LİDER OLACAK

Mehmet Şişman, grup şirketlerinden KEN Kipaş Enerji'nin elindeki Yılmazköy jeotermal sahasında planlanan 24 MW'lik bir santralin daha mekanik montajının devam ettiğini anlattı. Şişman, "Şubat ayında da bu devreye girecek. Böylece Kipaş Holding olarak jeotermal kaynaklı elekttrik üretim kapasitemiz 116 MW'ye yükselmiş olacak" diye konuştu.

Türkiye'de halen üretimdeki jeotermal elektrik kurulu gücünde 95 MW ile Zorlu Enerji liderlik kolduğunda oturuyor. 

SONDAJLARI KENDİSİ YAPIYOR

Mehmet Şişman, Kipaş Holding olarak 2009'dan bugüne kadar toplam 110 bin metreyi aşkın sondaj yaptıklarını ifade ederken, "Kendimize ait 2 tane sondaj kulesi var. Biri Maren Enerji'nin biri Kipaş Enerji'nin. Kendi kuyularımızı kendimiz kazıyoruz" dedi.

EN DERİN JES KUYUSU KİPAŞ'IN

Yaptıkları sontaj çalışmalarında ulaştıkları kuyu derinliklerinin 1200 metre ile 4 bin 272 metre arasında değiştiğini kaydeden Şişman, ortalama kuyu derinliğinin de yaklaşık 2500 metre olduğunu söyledi. Şişman'ın ifadesine göre KİPAŞ'ın açtığı 4 bin 272 metrelik kuyu da Türkiye'de jeotermal amaçlı açılan en derin kuyu özelliğini taşıyor.

Mehmet KARA