Enerji Günlüğü - Jeotermal kaynak potansiyelinin yüzde onunu bile değerlendirmemiş durumda olan Kenya, jeotermal yatırımları için projeler geliştiriyor.
23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında “Afrika Yenilenebilir Enerji Güncellemesi: Büyüme Gerçekliği” başlıklı bir oturumda konuşan Kenya Elektrik Üretim Şirketi İş Geliştirme ve Strateji Direktörü Albert Mugo, Kenya'da jeotermal potansiyelinin 10 bin megavat olduğunu ve şu anda bu kapasitenin ancak 670 megavatının kurulmuş durumda olduğunu, yani yüzde 10'unun bile kullanılamadığını belirtti.
Mugo, Kenya'nın 1968 yılında bağımsızlığını aldığında en büyük enerji kaynağının hidro olduğunu belirterek, şimdiye kadar 6 büyük hidroelektrik santrali yapıldığını ve makro ve mini hidrolarda sınıra ulaşmış durumda olduklarını kaydetti.
Ancak 2000'li yıllardaki kuraklığın kendilerini çok etkilediğini ve ardından fosil yakıtlı elektrik üretimine başladıklarını ifade eden Mugo, ancak bunun da çok maliyetli olduğunu kaydetti.
Jeotermal kapasitesinin tüm bunlardan sonra devreye girdiğini ifade eden Mugo, "550 ve 135 MW kapasiteli jeotermal projelerimiz var. İleriye dönük olarak jeotermal için önemli projeler var ve bu konuda devlet elinden geleni yapıyor. Özel sektörü de bu sektörün içine çekmeye çalışıyor. Bu çok önemli. Jeotermal enerji enerjinin güvenilirliğini, çevre maliyet unsurlarını en iyi karşılayan kaynak. Jeotermali tatil yerlerinde ve çiçek bahçelerinde ve karbondioksit amaçlı kullanıyoruz. Biz eskiden enerji ihtiyacımızı jeotermalden karşılıyorduk. Ama şimdi fabrika süreçlerinde de jeotermal buharı kullanmak istiyoruz ve bunun içn bir sanayi parkı planlıyoruz." dedi.
ABD İLE 10 BİN MW'LIK GÜNEŞ ANLAŞMASI
Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına da yöneldiklerini ve özellikle rüzgarın çok hızlı büyüdüğünü de sözlerine ekleyen Mugo, ABD ile Kenya'da 10 bin MW 'lık güneş enerjisi anlaşması imzalandığı bilgisini paylaştı.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü