Kearney: Enerjide birleşme ve satın almalar hız kazanacak

Kearney, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel önlemlerin etkisiyle 2021 ve sonrasında birleşme ve satın almaların özellikle enerji sektöründe hız kazanmasını bekliyor.

Enerji Günlüğü - Kearney, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel önlemlerin etkisiyle 2021 ve sonrasında birleşme ve satın almaların özellikle enerji sektöründe hız kazanmasını bekliyor.

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in stratejik düşünce ve öngörü kuruluşu Kearney Küresel İş Konseyi, Covid-19 sonrasında dünya ekonomisine yön verecek 5 ana trendi incelediği bir rapor yayınladı. Kearney Küresel İş Konseyi raporda, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel önlemlerin etkisiyle birleşme ve satın almaların özellikle enerji sektöründe hız kazanmasını bekliyor.

Pandeminin yol açtığı ekonomik sorunlar dünya genelinde birçok şirketin mali durumunun bozulmasına yol açtı. Kearney Küresel İş Konseyi, bu olgunun daha şimdiden bazı şirketlerin oyun dışına kalmasına ve sektörlerde konsolidasyonlara yol açtığını, daha da açacağını belirtti. Güçlü likiditeye sahip şirketler güç kaybeden rakiplerini satın alacaklar. Önümüzdeki 5 yılda enerji, teknoloji sektörleri ve özel sermaye fonları (Private equity), en fazla birleşme ve satın almanın gerçekleşeceği alanlar olacak. Sektörlerinde güçlü şirketlerin pazar payı daha da artacak. Bu da tüketicilerin önündeki seçeneklerin azalmasına ve daha yüksek fiyat ödemelerine yol açabilecek.

GÜÇ AZ SAYIDA OYUNCUNUN ELİNDE TOPLANACAK

Birleşme ve satın alma dalgası, şimdiden oligopolistik bir yapıya sahip sağlık, havacılık, otomotiv sektörlerinde gücün daha az sayıda oyuncunun elinde toplanmasına yol açacak.

ÖZEL SERMAYE FONLARI SERMAYE BİRİKTİRDİ

Kearney Küresel İş Konseyi, özel sermaye fonlarının (Private equity) yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık sermaye biriktirdiğine dikkat çekerek, COVID sonrası dönemde bunu yeni satın alma dalgası için kullanacaklarını öngörüyor. Nitekim özel sermaye fonları, 2020’nin ilk 9 ayında 5 bin 500 satın almaya imza attılar bile.

Satın almalara hız verecek bir başka grup, Google, Amazon, Apple gibi büyük teknoloji şirketleri. 2020’de teknoloji şirketlerinin yaptığı satın almaların tutarı 200 milyar doları geçti. Kearney Küresel İş Konseyi, bunun 20 yıldır görülmemiş bir seviye olduğuna işaret ediyor.

“GLOBAL TRENDLER TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLEYECEK”

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, global ekonomiye yön veren trendlerin Türkiye’yi de etkileyeceğini belirterek, “COVID-19 küreselleşmede kırılmaya yol açtı, ulusal ekonomilerin güç kazanacağı bir döneme giriyoruz. Ülkelerin dışa bağımlılığı azaltma çabası yerli özel sektör şirketleri için önemli fırsatlar doğuracak” dedi. Okutur, birleşme ve satın alma ile konsolidasyon dalgasının sektörlerdeki oyuncu sayısını azaltacağını da belirterek; bunun kâr marjını artıracağını, ancak tüketiciler açısından olumsuz sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

DÜNYA EKONOMİSİNE YÖN VERECEK 5 TREND

Raporda 2021 ve sonrasında dünya ekonomisine yön verecek 5 trend şöyle sıralandı:

Borç kamburu devletler üzerinde yük oluşturacak; 

Ulusal ekonomiler önem kazanacak, ülkeler dışa bağımlılıklarını azaltmaya çalışacak; 

Yoksulluk ve eşitsizlik büyüyor; 

Geniş kitlelerin gıdaya erişim imkanı azalıyor; 

Birleşme ve satın almalar hız kazanacak, sektörlerde konsolidasyonlar yaşanacak.