Kazokoğlu: Ulaşımda benzinin payı 2040’dan sonra düşmeye başlayacak

Enerji Günlüğü - FGE Petrol Talep Tahmin Bölüm Yöneticisi Cüneyt Kazokoğlu, 2040 yılında hala dünyadaki hafif araçların yüzde 60’ının benzinli...

Enerji Günlüğü - FGE Petrol Talep Tahmin Bölüm Yöneticisi Cüneyt Kazokoğlu, 2040 yılında hala dünyadaki hafif araçların yüzde 60’ının benzinli olacağını ve 2040’dan itibaren benzinli araçların payının azalmaya başlayacağını söyledi.

Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Elektrikli Araçlar, Petrol Talebi ve Gelecek Beklentileri’  başlıklı oturumda değerlendirmelerde bulunan FGE Petrol Talep Tahmin Bölüm Yöneticisi Cüneyt Kazokoğlu, Dünyadaki elektrikli araç gelişimini değerlendirdi. 

Dünya araç filosunda 1.2 milyar hafif araç olduğunu ve bunun 2040 yılına kadar 1.8 milyara çıkacağını öngördüklerini belirten Kazokoğlu, 2040 yılına geldiğimizde hala dünyadaki hafif araçların yüzde 60’ının benzinli olacağını ve 2040 yılından itibaren benzinli araçların payının azalmaya başlayacağını söyledi.

Kazokoğlu elektrifikasyonun hedefinin hafif araçlar olduğunu ve ağır araçlarda teknik olarak kitlesel hedefin çok zor olduğunu belirterek, “Ağır araçlarda yükleme kapasitesi kadar batarya gerekiyor. Dolayısıyla operasyonel olarak olmayacak bir şey. Uzun mesafeli yük taşımacılığı benzine bağlı olarak sürecek. Belki LNG, o ayrı birşey” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇ GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Dünya genelinde elektrikli araç pazarının gelişmesi önünde çeşitli engeller olduğunu kaydeden Kazokoğlu, şarj istasyonu altyapısı ve batarya üretiminin yeteri kadar artmamasını başlıca engeller olarak sıraladı. Elektrikli araçlara verilen sübvansiyonların da son derece önemli olduğunu ifade eden Kazokoğlu, "Belli hükümet politikaları olmadığı sürece elektrikli araçlar zengin oyuncağından başka bir şey değil. Subvansiyon her yerde var ama bu destekler çekildiğinde EV satışları çakılıyor ve bir daha da toparlanmıyor. Çin’de bile düşüyor ama sonra tekrar toparlanıyor çünkü Çin kota koyan tek ülke” ifadesini kullandı. 

PETROL TALEBİNİ YAKIT EKONOMİSİ GELİŞİMİ BELİRLİYOR

Kazokoğlu, petrol talebini etkileyecek en büyük etkenin elektrifikasyon değil yakıt ekonomisi gelişimi olduğunu belirterek, buradaki milimlik oynamaların milyonlarca varillik petrol talebi olarak geri döndüğüne dikkat çekti. Yakıt ekonomisinde sadece yüzde 1’lik bir azalmanın bile 2040 yılında toplam on bin varillik bir petrol talebi artışı olarak geri döneceğini ifade etti. 

ELEKTRİKLİ ARAÇ DÖNÜŞÜMÜ KAMUDAN BAŞLAMALI

Kazokoğlu ayrıca Türkiye’de kamuda 110 bin araçlık filo olduğunu ve bunun da yüzde 48’inin binek otomobil ve panel van olduğunu belirterek, elektrikli araç dönüşümünün kamudan başlaması gerektiğini düşündüğünü sözlerine ekledi. 

Sabiha KÖTEK - Antalya/ Enerji Günlüğü