Kayseri Şeker Fabrikası’nda atıksudan buhar elde edilecek

Kayseri Şeker Fabrikası’nda üretim sonucu oluşan atıksuların arıtılması aşamasında oluşan biyogazdan buhar elde edilecek.

Enerji Günlüğü - Kayseri Şeker Fabrikası’nda üretim sonucu oluşan atıksuların arıtılması aşamasında oluşan biyogazdan buhar elde edilecek.

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.’nin Kayseri İli, Kocasinan İlçesinde bulunan ve “Kristal Toz Şeker, Küp Şeker, Sarılmış Küp Şeker, Stick Paketlenmiş Toz Şeker, Melas, Pancar Küspesi, Peletli Kuru Küspe, Elektrik Enerjisi” üretilen fabrikasında biyogazdan buhar elde edilmesi planlanıyor. 

890 bin lira değerindeki proje kapsamında Kayseri Şeker fabrikasının üretim faaliyetleri sonucunda oluşan atıksuların arıtılması amacıyla kurulmuş olan Endüstriyel Atık Su Arıtma Tesisinde bulunan yukarı akışlı anaerobik reaktörde atık suyun anaerobik arıtılması aşamasında oluşan biyogazın depolanması ve depolanan bu gazın saflaştırma işleminden sonra yakılarak biyogazdan buhar elde edilecek. 

PROJENİN TEKNOLOJİSİ

1000 metreküp depolama kapasiteli tesiste 2,500 kW kazan kapasitesiyle saatte 3,5 ton buhar üretilmesi öngörülüyor. Endüstriyel Atık Su Arıtma Tesisi’nde atık suyun arıtılması sonucu oluşan biyogazı kullanmak amacıyla 1.000 m 3 hacimli çift membranlı biyogaz depolama tankı, saflaştırma ünitesi ve 350 m3/h kapasiteli iki blower ile depoyu besleyen 1 adet blower bulunuyor. Proje ile atıksu arıtma tesisinde oluşan biyogazın saflaştırılarak biyometana dönüştürülmesi amaçlanıyor. Bundan dolayı tesise 30 m3 /h kapasiteli saflaştırma ünitesi kuruldu. Proje ile biyogazdaki CH4, CO2 ve H2S gazlarının birbirinden ayrıştırılması, ayrıştırılan gazların da doğaya salınmak yerine farklı amaçlarla kullanılmasını sağlayacak.

Sistemden (Hidroliz ve Anaerobik Tank) toplanan biyogazın içindeki su buharı kondens tutucuda yoğunlaştırılacak ve biyogazdan ayrılacak. Besleme blower tarafından çekilen gaz depolama tankında depolanacak. Depolama tankında biriken gaz 350 m3/h kapasiteli blower tarafından çekilerek buhar kazanında yakılarak enerji elde edilecek. Blower tarafından çekilen gaz miktarın 30 m3 saflaştırma ünitesine geçirilip biyometana dönüştürülerek kazana gönderilecek. Burada ayrıştırılacak CH4 gazı, kazanda yakılacak, H2S gazı H2SO4 formuna dönüştürülerek vermikompost gübrenin pH'ını düşürmede kullanılacak, CO2 gazı ise mikroalglerin çoğaltılmasında pancar yıkama atık suyu ile birlikte kullanılacak. 

Enerji Günlüğü