KARTET: Irak`a elektrik ihracatının anahtarı KARKEY

Enerji Günlüğü - Karadeniz Enerji Grubu, Irak'a (Musul) elektrik ihracatına yeniden başlarken, komşu ülkeye ihracat için sınırdaki KARKEY santralinin...

Enerji Günlüğü - Karadeniz Enerji Grubu, Irak'a (Musul) elektrik ihracatına yeniden başlarken, komşu ülkeye ihracat için sınırdaki KARKEY santralinin çalıştırılması şart. 

Karadeniz Enerji Grubu Ticari Operasyonlar Başkanı Nuray Atacık, DÜNYA Gazetesi'nden Mehmet Kara'nın sorularını cevapladı. Atacık, Silopi üzerinden Irak'a (Musul) elektrik ihracatına başlayan KARTET'in, Basra Körfezi'ndeki yüzer santrallerden de bu bölgeye elektrik aktarıp aktarmayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

"Irak büyük bir ülke. Elektrik şebekesi de oldukça büyük olmasına rağmen çok iyi durumda değil. Basra'dan verdiğimiz elektriğin Musul'a ulaşması zor. Basra'dan sağladığımız elektrik toplamda 350 MW kapasitede ayrı bir sözleşme kapsamında ve özellikle Basra bölgesine elektrik temin ediyor, kısmen de Bağdat’a kadar ulaşıyor. Bilindiği üzere Basra Irak’ın en dünyaya açılan en büyük ihracat ve ithalat kapısı ve tek liman şehri. Türkiye'den yaptığımız sözleşme ise ayrı. Kapasitesi ise 150 MW ve ilave 50 MW pozisyonu var."

SÖZLEŞMEMİZ BİR YILLIK AMA...

Musul'a elektrik ihracatıyla ilgili sözleşmenin yıllık olduğunu belirten Atacık, "Mevcut yönetmeliğe göre sözleşmeler ve dolayısıyla lisanslar yıllık olarak düzenlenebiliyor. Tabii uzatma opsiyonlarınız oluyor. Yani Türkiye'deki mevzuat budur. Her yıl konu yeniden ele alınır. İthalat ihracat için her sene yeniden başvurulur. Ama EPDK tarafından yeni bir ithalat ihracat yönetmeliği taslağı yayınlandı. Orada süre daha uzun gözüküyor. Henüz Kurul onayından geçip yayınlanmadı" dedi.

KARKEY OLMAZSA İHRACAT DA OLMAZ

Karadeniz Holding'in Musul'a yönelik elektrik ihracat bağlantısının, grubun Silopi'deki KARKEY santralinde üretilmek üzerine kurulduğunu anlatan Nuray Atacık, "Bizim orada tam sınırda, enterkonneksiyon noktasında KARKEY santralimiz var. KARKEY çalışmalı ve orada gerilim seviyesi, elektriğin ihraç edilebileceği noktaya kadar yükseltilmeli ki ihracat yapılabilsin. Biz KARKEY ile tam olarak bunu yapıyoruz. Eğer bizim santral devrede olmazsa ya da arızalanırsa, Irak'a sürekli elektrik iletimi teknik olarak yapılamıyor" diye konuştu. 

AFRİKA ENERJİ FORUMU SENEYE İSTANBUL'DA TOPLANACAK