Karkey Pakistan’dan 800 milyon dolar tazminat kazandı

Enerji Günlüğü - Yüzer santral kurulumu ve işletmeciliği yapan Karadeniz Holding iştiraki Karkey, Pakistan’a karşı açtığı tahkim davasında...

Enerji Günlüğü - Yüzer santral kurulumu ve işletmeciliği yapan Karadeniz Holding iştiraki Karkey, Pakistan’a karşı açtığı tahkim davasında 800 milyon dolar tazminat kazandı. 

Karadeniz Holding AŞ iştiraki Karkey Karadeniz Elektrik Üretim AŞ’nin (Karkey) 2013 yılında Pakistan İslam Cumhuriyeti aleyhine, enerji gemileri (powership, yüzer santral) dahil çeşitli hak ve varlıklarının mülkiyet haklarının ihlali iddiasıyla başlattığı tahkim süreci sonuçlandı. Türkiye ile Pakistan arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın ihlali gerekçesiyle başlatılan tahkim yargılaması, Dünya Bankası çatısı altındaki Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi- International Centre for Settlement of Investment Disputes (“ICSID”) nezdinde sürdürülmüştü.

ICSID web sitesinde, söz konusu tahkime ilişkin hakem heyetinin karar verdiği açıklaması yayınlandı. Söz konusu ihtilafı nihai karara bağlayan hakem heyeti, ICSID tarihindeki en yüksek tutarlı tazminatlardan birini tamamen Karkey lehine oy birliği ile hükme bağladı. Karara göre, Pakistan hükümetinin Karkey’e faizler dahil yaklaşık 800 milyon Amerikan Doları ödemesi gerekiyor. 

Hakem heyeti, Karkey’in talepleri ile ilgili yargılama yetkisine sahip olduğunu teyit ederken, Pakistan’ın Karkey’in yatırımlarına ilişkin mülkiyet haklarına el koyduğuna ve serbest tasarruf hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Buna karşın, Pakistan’ın tüm karşı taleplerini reddetti. 

ICSID tarafından 2014 yılında verilen ara karar ile Pakistan’ın, haksız yere alıkoyduğu Karadeniz Powership Kaya Bey gemisinin serbest bırakılmasına hükmedilmişti. Verilen kararla Pakistan’ın Karkey’e, cari alacakları dahil, sözleşmesel haklarının, bir süre alıkonulmuş ve serbest bırakılan Karadeniz Powership Kaya Bey gemisinin tamir masrafları ve gelir kayıplarının, alıkonulmuş gemilerinin yerine koyma bedelleri ve gelir kayıplarının, Pakistan’ın ihlalleri sonucu Karkey’in uğradığı çeşitli maliyet artışı ve masraflarının tazmin edilmesine, bu bedellere Pakistan’ın haksız ihlal tarihinden tam tazmin tarihine kadar faiz yürütülmesine ve Karkey’in hukuk masraflarına yönelik bir bedelin ödenmesine hükmedildi.

Karkey tarafından karar ile ilgili yapılan açıklamada ise “2012 yılından beri karşılaştığımız haksız ve uluslararası hukuka aykırı iddiaların karşısındaki mücadelemizin, ICSID hakem heyeti tarafından lehimize karara bağlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Doğrudan zararlarımızın çok büyük bir kısmının lehimize tazmin edilmesine karar vermiş olmasının yanı sıra, Pakistan tarafından gündeme getirilmiş tüm asılsız ve itibarımızı zedeleyici iddialar ICSID tarafından tamamen reddedilmiş ve haklılığımızın bu şekilde teyit edilmesi bizi onurlandırmıştır” denildi. 

Şirket yetkilileri, sadece Karkey’in değil çeşitli uluslararası yatırımcıların mağduriyetine de yol açan gelişmelerin, Pakistan’ın kendi iç politik ve idari, belirsizlik ve çelişkilerinin sonucu ortaya çıktığını ifade ederken, “Bu ve benzeri ihtilafların, dost ve kardeş Pakistan halkına en az zarar verecek şekilde sonuçlanmasının Pakistan’ın ICSID’in 22 Ağustos 2017 tarihli kararındaki yükümlülüklerini en kısa sürede ve tam olarak yerine getirmesi ile mümkün olduğunu düşünmekteyiz” ifadesini kullandı. 

2700 MW’LİK YÜZER SANTRAL FİLOSU

1996 yılından beri enerji alanında faaliyet gösteren Karkey ve grup şirketleri, bugün 2500’e yaklaşan çalışan sayısıyla yurtiçi ve uluslararası enerji pazarında toplam 3000MW’ı aşan yatırıma sahip. bugün 2700MW kurulu güce ulaşan 13 enerji gemisi ile dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahip olan Karkey, inşası devam eden ilave 5300MW gücündeki enerji gemileriyle kurulu gücünü 8000MW’a çıkarmayı hedefliyor. Karkey ve grup şirketleri, Türkiye, Endonezya, Gana, Lübnan Mozambik, Zambiya, İngiltere, Hollanda başta olmak üzere 15 ülkede faaliyet gösteriyor.