Karbuz: Jeopolitik önem enerjide karın doyurmuyor

Enerji Günlüğü - Paris merkezli OME Hidrokarbonlar ve Enerji Güvenliği Direktörü Dr. Sohbet Karbuz, jeopolitik önemin artmasının karın doyurmadığını,...

Enerji Günlüğü - Paris merkezli OME Hidrokarbonlar ve Enerji Güvenliği Direktörü Dr. Sohbet Karbuz, jeopolitik önemin artmasının karın doyurmadığını, cebe ne kadar para girdiğinin önemli olduğunu söyledi.

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda Dünya Gazetesi Enerji Editörü, Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara moderatörlüğünde ''Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Türk Akımı ve LNG Terminallerinin Gelecekteki Etkileri konulu oturum gerçekleştirildi.

Oturumda şahsi görüşlerini paylaştığını ifade eden Karbuz, Avrupa'nın 2040 yılında doğalgaz ithalatı ihtiyacının 385 milyar metreküp olacağını, TANAP'ın 10 milyar metreküple bunun yüzde 3'lük bir kısmını karşılayacağını belirtti. 

Karbuz, ''Basında yer alan 'Avrupa'nın gazı TANAP'tan gidecek'' gibi ifadeleri görüyorum. Bunu abartmamak lazım. Fakat AB için çeşitlilik sağlayacaktır. Türk Akım 2'nin olup olmayacağı da AB'deki gelişmeler ışığında gittikçe büyüyen bir soru işareti. Avrupa'da LNG'de kapasite kullanım oranı yüzde 25'ler bile değil, bununla nasıl rekabet edeceksiniz?'' dedi.

Karbuz, ''Bu projeler AB'de kimin borusunun öteceğinin adıdır. Kuzey Akım, TANAP, Türk Akım... Hangi projeler gerçekleşirse AB'de kimin borusunun öteceğinin göstergesi olacaktır'' diye konuştu.

Jeopolitik önemin artmasının karın doyurmadığını, cebe ne kadar para girdiğinin önemli olduğunu ifadi eden Karbuz, şunları kaydetti:

''Azerbaycan Socar'ın açıklaması var, Güney Gaz koridoru 39 milyar dolar tutacak, önümüzdeki 25 yılda 30 ile 50 milyar dolar para kazanacağız... Bizim mali kazancımız ne olacak. Bence mali kazançları bir kefeye, jeopolitik kazançları bir kefeye koyalım. Her şey jeopolitikle olmuyor.Trump sadece jeopolitik kazanç yapmak için mi LNG'nin bu kadar üzerinde duruyor. AB bu kadar LNG yatırımı yaptı? Dışarıdan pahalıya gaz getirmek için mi yaptı?, yapmadı. Rusya'dan alınan gazın fiyatını indirmek için yaptı. Jeopolitik kazanımlar güzel olabilir ama ülkenin menfaatini daima ön planda tutmak, uzun vadeli bir strateji geliştirmek lazım.''

AB BÜYÜK BİR ELEKTRİK KRİZİNE DOĞRU GİDİYOR

Soruları da yanıtlayan Karbuz, yenilenebilir enerjinin payının artmasının dogalgaz bağımlılığını ne şekilde etkileyeceğini ilişkin olarak, ''AB yenilenebilir enerjiye yüklenelim, tünelin sonunda ışığı görüyoruz, yenilenebilir bizi kurtarır diyor. Farkında değil, yenilenebilir ışıgı karşıdan gelen trenin ışığı, öyle bir çarpacak ki. AB büyük bir elektrik krizine doğru gidiyor. Avrupa'daki elektrik fiyatları niye Amerika'nın iki katı? Ucu kime dokunuyor. insanların onu biraz sorgulaması lazım'' dedi.

Kontratlarla ilgili olarak da Karbuz, ''Önce kontrat yapılarını bir değiştirelim. Türk Akım 2 yapılması için Gazprom'un ne yapması lazım? Doğu Avrupa'daki bütün ülkelerle kontrat revizyonu lazım. Bunların başlamaması gerekiyordu. Kontratlarımız bitiyor. Biz her şeye okey diyoruz ortada politik baskılar var. Bunu TANAP'la da yapması gerekiyordu bence. Boru hatları yapılmadan önce oturup adam gibi müzakerelerin yapılması gerekiyordu'' şeklinde konuştu. 

Türkiye AB ilişkilerinde boru hatlarının çok abartıldığını söyleyen Karbuz, ''Bir boru ile biz AB üyesi olamayız. AB komisyonu ikinci bir Ukrayna istemiyor. Biz hala abartıyoruz. Türkiye müzakerelerde boru hatlarını ne kadar ön plana çıkarırsa o kadar tepki almaya mahkumdur''diye konuştu.

DEEPSEA METRO 2 ALINDIĞI GÜNDEN BERİ LİMANDA DURUYOR

Cumhurbaşkanlığı eski Enerji Danışmanı, Kadir Has Üniversitesi Enerji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger de Kadir Has Üniversitesi olarak halkın dogalgaz konusunda ne düşündüğünü araştıran 16 ilde yaptıkları anket çalışması hakkında bilgi verdi. 

Türkiye'nin gaz bağımlısı bir ülke haline geldiğini ifade eden Ediger, doğalgazda 62 milyon nüfusa erişim sağlandığını söyledi. 

Halkın doğalgaz tüketiminde en fazla parayı ısınmaya harcadığını ifade eden Ediğer, ''Ankete göre tercih edilecek enerji kaynağı doğalgaz. Halkımız enerjide doğalgaz ve elektrik fiyatlarını ise çok pahalı buluyor'' dedi.

Ankete göre halkın hükümetin enerji politikaları içinde en fazla dogalgaz temini ile petrol ve boru hatlarını benimsediğini ifade eden Ediger, ''En çok enerji fiyatlarını sevmiyor. Ankete katılanların büyük çoğunluğu Türk Akımı projesi ile ilgili bilgisi olmadığını belirtiyor. Ankete katılanlar 'Türkiye'nin gelecekte en önemli enerji kaynağı ne olacak sorusuna ilk sırada güneş, ikinci sırada bor diyor. Doğalgaz üçüncü sırada geliyor. Halkımızın doğalğaza bakışı bu'' diye konuştu. 

Soruları da yanıtlayan Ediger, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz sondaj gemisi DeepSea Metro 2'nin alındığı günden beri limanda durduğunu, petrol ve dogalgaz arama çalışması yapmadığını, bunu herkesin sorgulaması gerektiğini söyledi.

ENERJİ FETİŞİSTİ OLMAYALIM

Oturumun koordinatörlüğünü yürüten Dünya Gazetesi Enerji Editörü, Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara ise Türkiye'nin sadece ısınmak ve yemek pişirmek için enerjiye ihtiyacı olmadığını, üretmek için de enerji kullandığını belirterek, ''Siz katma değeri yüksek ürünler üretmezseniz kaybetmeye mahkumsunuz. En yüksek katma değeri elde edecek bir ekonomik altyapı hazırlamaz, organizasyon yapmazsanız boşuna uğraşırsınız. Dünyanın en ucuz enerjisi de olsa size bir faydası olmaz . Enerji fetişisti olmayalım'' dedi.

Fatma Metin - Enerji Günlüğü