Elektrik santralleriyle fabrikaların bacalarından çıkan karbondioksit ( C02) her zaman bir başbelası olmuştur. Kimilerine göre, küresel ısınmaya yol açmaktan başka bir işe de yaramamıştır.
Ama Amerikalı bilim insanı Bert Hemeries ve ekibinin geliştirdiği bir yönteme göre, artık bu durum değişmek üzere.
Hemeries ve ekibinin projesi iddia edilen sonucu verirse, bugüne kadar başa bela olan bu sera gazı ve içerdiği karbondioksit, elektrik üretmede etkili bir hammaddeye dönüşebilir.
Söylediklerine göre, elektrik santralleri dünya çapında her yıl yaklaşık 12 milyon ton karbondioksit salımı gerçekleştiriyor. Ayrıca konut ve ticari ısıtma yoluyla da 11 milyon tonluk karbondioksin açığa çıkıyor.
Kömür yakan fabrikalardan çıkan sera gazı yaklaşık yüzde 10 karbondioksit içeriyor. Hiçbir şekilde işe yaramayan ve öylece atmosfere bırakılarak ciddi zararlara yol açan bu gazın su ve diğer sıvılarla tepkimeye girmesi ilerleyen aşamalarda elektron akımı yaratarak elektrik üretiyor.
Bu yöntem kullanılırsa, elektrik santralleri, sanayi ve konutlardan çıkan CO2 ile yılda fazladan 1.570 milyon KW elektrik üretilebilecek. Bu da Hoover barajının yıllık elektrik üretiminin yaklaşık 400 katı olması itibarıyle dikkate değer bir rakam.
Ve diğer baraj ve hidroelektrik güç tesislerinde atmosfere karbondioksit salmadan çok büyük oranlarda ek elektrik elde edilmesi anlamına geliyor.
Bir taşla iki kuş vuracağı öngörülen bu teknolojiye dönük geliştirme çalışmaları, halen birçok yerden (Alman Ekanomi Bakanlığı, AB Yedinci Çerçeve Programı, Avrupa Bölgesel Kalkınma Forumu, Leeuwarden Şehri vs.) aktarılan fonlarla destekleniyor.
Şayet çalışmalar istenilen sonucu verir ve ortaya çıkarılacak teknolojinin kullanımı ekonomik hale getirilebilirse, karbondioksitten elektrik üretmek, tipik bir "Çöpten hazine yaratma" hikayesi olabilir.
Not: Bu yazı için, Science Daily`de yer alan 23 Temmuz 2013 tarihli haberinden yararlanılmıştır.