Karakaya HES’in türbinleri yenileniyor

Türkiye’nin en büyük ikinci hidroelektrik santrali olan Karakaya HES’in 6 ünitesinde türbinler yerli türbinler ile yenilenecek. Böylece elde edilecek yıllık 178 GWh ek üretim ile 61 bin ailenin daha yıllık elektriği karşılanacak.

Enerji Günlüğü - Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi sınırları içinde, Fırat Nehri üzerinde, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilen Karakaya Barajı’nın 36 yıldır güç üreten türbinleri yenileniyor.

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen türbinler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili iki kuruluşu olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ile Türkiye Elektromekanik A.Ş.’nin (TEMSAN) iş birliğinde santralin 6 ünitesine yerleştirilecek. 

2026 yılında tamamlanacak rehabilitasyon projesi ile Karakaya HES, yıllık 178 GWh ek üretim gerçekleştirilecek. Bu ilave üretim, her yıl 445 milyon liralık artı değer üretecek. Karakaya, 61 bin ailenin daha yıllık elektriğini karşılayacak. Yani sadece Karakaya HES’teki türbin yenileme çalışması, yaklaşık 250 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık elektriğini karşılayacak. 

SANTRALİN VERİMLİLİĞİ %3,5 ARTACAK

Santralin birinci ünitesinde 36 yıllık türbinin demontajı tamamlandı ve 85 ton ağırlığındaki türbin çarkı ve diğer ekipmanların montajına geçildi. Restorasyon proje ile 300 MW’lık 6 üniteden meydana gelen toplam 1800 MW güç üreten santralin verimliliği yüzde 91’den yüzde 94,5 çıkartılacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karakaya HES’te başlattığı yerli ve milli restorasyon çalışmalarına diğer santrallerde de başlayacak.