Karadeniz Holding ve Japon MOL Mozambik’e elektrik sağlayacak

Karadeniz Holding şirketlerinden Karpowership, Japon MOL ile yaptığı işbirliği çerçevesinde doğalgazdan üretilen elektrik ile Mozambik’in elektrik arz güvenliğine katkı sağlayacak.

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding şirketlerinden Karpowership, Japon MOL ile yaptığı işbirliği çerçevesinde doğalgazdan üretilen elektrik ile Mozambik’in elektrik arz güvenliğine katkı sağlayacak.

Karadeniz Holding şirketlerinden Enerji Gemisi (Powership) filosunun sahibi ve operatörü Karpowership, Japon armatörlük şirketi MOL ile “KARMOL” markası altında   ortaklaşa geliştirdikleri LNG-to-Powership (Sıvı Doğalgaz ile Enerji Üretme) çözümü ve Mozambik Projesi'nin ana hatlarıyla ilgili Tokyo’daki TICAD VII konferansında bir sunum gerçekleştirdiler. Ortaklaşa sahip olunan 120 MW kapasiteli bir FSRU ve bir Powership'i içeren proje kapsamında doğalgazdan üretilen elektrik Mozambik Ulusal Elektrik Kurumu’na (“EDM") aktarılacak.

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YAKIT MALİYETLERİMİZ DÜŞECEK

Mozambik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Max Tonela, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu proje, endüstriyel gelişme ve enerjiye erişim için elektrik üretiminde yakıt maliyetlerini düşürme stratejimize katkıda bulunuyor. Bu proje bunu, Mozambik'in geleceği için kritik bir yakıt olan LNG ile yapıyor” dedi. 

MOL ve Karpowership tarafından yapılan iş birliği sayesinde “Sıvı Doğal Gaz ile Enerji Üretme” projesi, sıvı doğalgazı bir yüzer depolama ve regazifikasyon ünitesi aracılığıyla sıvıdan gaz haline getirip bu doğalgazı alarak Powership üzerinden enerji üretecek. KARMOL iş birliği “Sıvı Doğal Gaz ile Enerji Üretme” konusunda müşteriler için anında tasarruf yaratmak ve enerji talebini karşılamak üzere inşa maliyeti açısından oldukça rekabetçi, ekonomik ve hızlı çözüm sağlayabilecek. 

MOL ve Karpowership mevcut bir sıvı doğalgaz taşıyıcıyı bir yüzer depolama ve regazifikasyon ünitesine (FSRU) dönüştürüyor. 

Powership filosu, Lübnan’ın yüzde 25, Gana’nın yüzde 26, Mozambik’in yüzde 10, Endonezya’nın adaları olan Kuzey Sulawesi’nin yüzde 30, Doğu Nusa Tenggara’nın yüzde 55, Ambon’un yüzde 80 ve Medan’ın yüzde 10, Sudan’ın yüzde 10, Gambiya’nın yüzde 80 ve Sierra Leone’nin yüzde 80 elektrik ihtiyacını karşılıyor. 2018 yılına kadar Irak’ın enerji ihtiyacının yüzde 15’ini ve Zambiya’nın yüzde 16’sını karşılıyor.