Karadeniz gazı için boru hattı çalışmaları başlıyor

Türkiye’nin Karadeniz keşfinde doğal gazın karaya ulaştırılması için kurulacak boru hattının rotaları belirlendi ve boru üretimleri başladı.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Karadeniz keşfinde doğal gazın karaya ulaştırılması için kurulacak boru hattının rotaları belirlendi ve boru üretimleri başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazında geriye sayımın sürdüğünü belirterek, 2022 yazında deniz tabanına serilecek olan 169 kilometrelik boru hattının ilk üretimlerinin başladığını duyurdu. 

Dönmez yaptığı açıklamada ayrıca boru hattı rotalarının belirlendiğini, korozyon testlerinin tamamlandığını ve inşaatı yapacak gemilerin teknik yeterliliklerinin belirlendiği bilgilerini de paylaştı. 

Karadeniz’deki gaz, 16 inçlik çelik boru hattı ile karaya taşınacak ve taşınan gaz işlenerek Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) teslim edilecek.

GAZ ÜÇ BÖLÜMLÜ ENTEGRE BİR PROJEYLE ULAŞACAK

Türkiye’nin Karadeniz sularında bulunan Sakarya Gaz Sahası’nda gerçekleştirdiği doğal gaz keşfinin ülke içinde kullanılabilmesi için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üç ayrı bölümden oluşan entegre bir proje hayata geçirecek. 780 milyon lira yatırımla gerçekleştirilecek proje, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki denizaltı doğal gaz üretim tesislerini, Zonguldak ili, Çaycuma ilçesi, Filyos Endüstri Bölgesi’ndeki kara doğal gaz işleme tesisini ve bu iki üniteyi birbirine bağlayacak şekilde deniz ve kara alanında bulunan doğal gaz nakil hatlarını içeriyor.