Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Karadeniz sularında keşfettiği doğal gazın kullanıma sunulması için yapılacak çalışmalara 780 milyon lira harcanacak.
Türkiye’nin Karadeniz sularında bulunan Sakarya Gaz Sahası’nda gerçekleştirdiği doğal gaz keşfinin ülke içinde kullanılabilmesi için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üç ayrı bölümden oluşan entegre bir proje hayata geçirecek. 780 milyon lira yatırımla gerçekleştirilecek proje, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki denizaltı doğal gaz üretim tesislerini, Zonguldak ili, Çaycuma ilçesi, Filyos Endüstri Bölgesi’ndeki kara doğal gaz işleme tesisini ve bu iki üniteyi birbirine bağlayacak şekilde deniz ve kara alanında bulunan doğal gaz nakil hatlarını içeriyor.
DENİZE İNSANSIZ TESİS KURULACAK
Projenin deniz bölümünde, denizaltı üretim sistemi ve gaz taşıma sisteminin inşa edilmesi planlanıyor. Denizaltı üretim sistemi, kıyıdan 155 kilometre açıkta ve yaklaşık 2200 metre derinlikte kurulacak üretim sahasından Filyos’taki doğal gaz işleme tesisine kadar uzanan alanı kapsıyor. İşletme süresince üretim uzaktan kontrol edilen sistemlerle yapılacak. Dolayısıyla denizde insan bulunacak herhangi bir tesis kurulmayacak.
TABANA GAZ TOPLAMA SİSTEMİ
Karadeniz’deki Sakarya Sahası’ndaki gazı üretmek için 2173 kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 30-40 üretim kuyusu açılacak. Üretim kuyularından çıkarılacak gazı bir araya getiren ve birleştirerek ana gaz boru hattına aktarılmasını sağlayan deniz tabanında kurulu bir şebeke kurulacak.
OCAKTA YAKMAYA HAZIR GAZ
Projenin kara bölümü çalışmaları kapsamında doğal gaz işleme tesisi kurulacak. Tesiste Sakarya Gaz Sahası’ndan gelen ham gaz işlenerek son kullanıcıya ulaştıracak olan BOTAŞ’ın standartlarına uygun içeriğe getirilecek. Denizden ikmal ihtiyaçlarının karşılanmasında kara doğalgaz işleme tesisine bitişik olan Filyos Limanı kullanılacak.
PROJE İKİ AŞAMADA YÜRÜTÜLECEK
İki aşama şeklinde yürütülecek projede birinci aşamada, açık denizde 6-10 adet kuyu denizaltı üretim sistemine bağlanacak. Bu kuyulardan üretilen gaz, 16 inçlik çelik boru hattı ile karaya taşınacak ve taşınan gaz işlenerek Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) teslim edilecek. Tesisler ilk aşamada günlük 10 milyon standart metreküp üretim kapasitesine sahip olacak.
GÜNLÜK 40 MİLYON M3 ÜRETİLECEK
İkinci aşama ile birlikte sistem toplamda günlük 40 milyon standart metreküp gaz taşıma ve işleme kapasitesine ulaşacak. İkinci doğalgaz nakil boru hattının çapının 24 inç ya da daha büyük olması planlanıyor. İkinci aşamanın tasarımları ilk aşama ile eş zamanlı yapılacak. Tüm sistem 2023’ten daha ileriki bir tarihte devreye alınacak.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü