Enerji Günlüğü - Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, doğal gaz dağıtım şirketlerine yatırımı teşvik ve önlerini açmak anlamında getirilen kolaylığın jeotermal yatırımı yapabilecek ısı şirketlerine sağlanmamasına anlam veremediğini açıkladı.
Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban JESDER tarafından Ankara’da düzenlenen GT’2018 Türkiye Jeotermal Çalıştay ve Kongresi’nde yaptığı değerlendirmede, şehrin zengin jeotermal kaynaklarının şehir ısıtmasında kullanılabilmesi için doğal gaz dağıtım şirketlerine sağlanan kolaylıkların sağlanması gerektiğini belirtti.
Jeotermal kaynağı bulunan ilçelerde doğal gaz kullanımını son derece yanlış bulduğunu vurgulayan Karaçoban, “Şu anda Alaşehir Belediyesi’nin jeotermal kaynaklı ısıtmada kullanımı ile ilgili yasaların elverdiği ölçüde çalışmaları olduğunu ve altyapı imar çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Karaçoban, “Ben burada hiç bir firmanın ben sıcak su vermeyeceğim, ısı vermiyorum gibi bir tavrı olacağını sanmıyorum. Öyle bir sıkıntı yok. Ama şu soruyu sormadan da edemiyorum. Merkezi hükümet anlamında yapılacak olan düzenlemede doğal gaz dağıtım şirketlerine yatırımı teşvik ve önlerini açmak anlamında getirilen kolaylığın jeotermal yatırımı yapabilecek ısı şirketlerine sağlanmamasını ve hem özkaynağa dönelim, yerli enerjiyi kullanalım derken doğal gazla ilgili bu yatırım planlamasına kendi adıma bir anlam veremiyorum onu da ifade edeyim.” Dedi.
“EPDK’NIN DEMOKRATİK OLMAYAN DAYATMASI OLDU”
Doğal gaz dağıtım şirketlerinden zemin tahrip ve üst kaplama bedellerinin alınmaması ve bu hizmetlerin Belediyeler tarafından ücretsiz yapılmasıyla ilgili Belediye Meclisinde sıkıntılı anlar yaşadıklarını kaydeden Karaçoban, “EPDK’nın ilçe belediyelerine Büyükşehir Belediyesinden örnek karar metni diye gönderdiği, bu kararı alın ve gönderin anlamında hiç demokratik bulmadığım bir uygulama yapılmak istendi. Ve burda bu şirketlerin üstyapı bozma bedellerinin hiç bir şekilde ödemeyecekleri ve bunun ilgili belediye tarafından ücretsiz olarak yapılacağı gibi bir maddenin Belediye meclis kararına dayandırılması istendi bizden. Şiddetle itiraz ettim. Kaynağım da şuydu. Türk Telekom bu çalışmayı yapacak ödeyecek, TEDAŞ yapacak ödeyecek, ama doğal gaz dağıtım şirketi bunu neden ödemeyecek? Bu soruyla yaklaştım. Herşeyde olduğu gibi bu da politize edildi ve istenmiyormuş, bu kaynağı istemiyormuşuz havasına sokuldu. Ve meclis bu kararı oy çokluğuyla geçirdi. Aradan üç gün geçti. Bakanlık tarafından bize karar bildirildi. Kesinlikle doğal gaz dağıtım şirketlerinin üstyapı bozma bedelleri alınır hatta harç da alınır diye. Açık söylüyorum. Devlet uygulama anlamında bize bir yaptırım uygulayacaksa boynumuz kıldan ince. Ama kalkıp da yapılacak uygulamaları EPDK kararıyla Meclis eliyle uygulanacaksa şiddetle reddediyorum. Ben aslında jeotermal kaynağı bulunan ilçelerde doğal gaz kullanımını da son derece yanlış buluyorum ama genel politikadır bir şey de diyemiyorum fakat bunu yönetenleri de bu konuda daha aklı selim düşünüp, en azından o bölgede yerli kaynağı hayata daha hızlı geçirmek ve yatırımcı firmalara da daha fazla katma değer sağlamak anlamında olaya daha uzun vadeli bir perspektifle bakmaları gerektiğini düşünüyorum. İtirazım bunaydı.” ifadesini kullandı.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/ ANKARA