Karaburun Termik'e Paris İklim Zirvesi ayarı

Sarıkaya Karaburun Elektrik, Paris İklim Zirvesi kararı doğrultusunda Karaburun Entegre Termik Santrali'nde Ultra Süper Kritik buhar kazanı kullanacak.

Enerji Günlüğü - Sarıkaya Karaburun Elektrik, Paris İklim Zirvesi kararı doğrultusunda Karaburun Entegre Termik Santrali'nde Ultra Süper Kritik buhar kazanı kullanacak.

Sarıkaya Karaburun Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından Çanakkale İli, Biga İlçesi sınırları içerisinde planlanan 2 X (660 MWe/670 MWm) kurulu gücünde Karaburun Entegre (Endüstriyel Atık (Kül/Cüruf) Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele ve Derin Deniz Deşarjı) Termik Santrali Projesinde Paris İklim Zirvesi kararları çerçevesinde üretimini de arttıracak "Ultra Süper Kritik" buhar kazanı kullanımına geçecek.

Sarıkaya Karaburun Elektrik, Paris’te 30 Kasım-11 Aralık 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (UN) iklim zirvesinde alınan termik santral yatırım projelerinde bundan böyle kurulu gücüne bakılmaksızın sadece “ultra süper kritik” USC-PC basınç ve sıcaklık kriterlerini (>240 bar, > 593°C) sağlayan veya 750 g/kWh’den daha düşük düzeyde karbondioksit (CO2) salınımı gerçekleştiren türden tasarlanmış tesislere ihracat kredisi sigortası (E.C.A. - Export Credit Agency) ile finansman sağlanabileceği kararı doğrultusunda santralde net elektrik üretim verimini artırmak suretiyle; ÇED Olumlu kararı alınan ÇED Raporunda süper kritik buhar kazanı önerilmiş olmasına rağmen ultra süper kritik basınç ve sıcaklık kriterlerinde çalışan santral teknolojisini kullanacak.

"Ultra Süper Kritik" buhar kazanı kullanımına geçilmesi nedeniyle santralin net elektrik üretimi verimi artacak ve verim artışı ile santralin kurulu gücü 2 x (660 MWe/670 MWm)'den 2 x (800 MWe/812,2 MWm)'e çıkacak. Ayrıca,  Karaburun Entegre Termik Santrali'nin (KETES) hava kalitesine katkı değerleri düşecek.

Bu nedenle de KETES Projesi konfigürasyonunda da bir takım değişikliklerin yapılması gerekli hale geldi.

PROJE İLE İLGİLİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada, KETES Projesi konfigürasyonunda da bir takım değişikliklerin yapılması projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu. ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Çanakkale Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilecek.

Sabiha KÖTEK