Kangal rüzgâr santrali üretimde

Enerji Günlüğü - Ecetur Şirketler Grubu'na ait Kangal Rüzgar Enerji Santrali'nde 22 türbinden oluşan 44 MW'lik ilk faz üretime geçti.Ecetur tarafından...

Enerji Günlüğü - Ecetur Şirketler Grubu'na ait Kangal Rüzgar Enerji Santrali'nde 22 türbinden oluşan 44 MW'lik ilk faz üretime geçti.

Ecetur tarafından Sivas'ta Kangal ve Gürün yolu üzerinde geliştirilen 128 MW'lik Kangal Rüzgar Enerji Santrali'nin resmi açılışı yapıldı. Açılış törenine kurdeleyi kesenler arasında kendisi de Gürünlü olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile eşi Sıvaslı olan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da yer aldı.

44 MW'LİK 2. FAZ SENEYE

Toplam 128 MW olarak planlanan ve yaklaşık 180 milyon Euro'luk yatırım öngörülen Kangal RES'in 22 türbinden oluşan 44 MW'lik ilk fazı devreye alınırken, 44 MW'lik ikinci fazın 2015 yılında devreye alınması hedefleniyor.

VESTAS TÜRBİN KULLANILDI

Kangal RES'in ilk fazında kullanılan 22 türbini Danimarka menşe'li Vestas şirketi tedarik etti. Yatırımın yüzde 25-30'luk dilimi özkaynaklardan karşılanırken, kalan kısmın finansmanı ise Alman Landesbank'tan sağlanan kaynakla Türkiye İş Bankası tarafından yapılandırıldı.

KANGAL TERMİK'E BAĞLANDI

Kangal RES, santral yakınlarındaki Kangal Termik Santrali'ne kadar inşa edilen yaklaşık 7 kilometrelik iletim hattıyla şebekeye bağlandı. Yapılan hesaplamalara göre, Kangal RES'in devreye alınan ilk fazı ile 40 bin hane ve yaklaşık 150 milyonluk bir nüfusun elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Böylece yılda 55 bin tonluk karbondioksit salımının önüne geçilecek.

TAŞBAŞI'NDAN TEŞEKKÜR

Ecetur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşbaşı da, Kangal RES'in devreye girmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Taşbaşı, yatırımın hayata geçirilmesinde görev alan tüm çalışanlara, destek sağlayan siyasetçi ve bürokratlarla kredi sağlayan İş Bankası'na da teşekkür etti.

YİĞİT: EN HIZLI KURULUM

Vestas Türkiye Genel Müdürü Olcayto Yiğit, Kangal RES'in birinci fazının çok hızlı bir şekilde tamamlandığını vurguladı. Arazinin ve iklim şartlarının uygunluğunun yanı sıra, tecrübeli kurulum ekibinin çabalarıyla 22 türbinin 4.5 ay gibi bir sürede kurulup devreye alındığını kaydeden Yiğit, bunun kendileri için rekor bir süre olduğunu kaydetti.

Mehmet KARA - SIVAS