Kalyon’un panel yatırımının kapasitesi arttı

Kalyon AŞ’nin, Ankara’daki fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi projesinde, tesisin üretim kapasitesi arttırıldı. Projeye verilen devlet desteği de güncellendi.

Enerji Günlüğü - Kalyon AŞ’nin, Ankara’daki fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi projesinde tesis üretim kapasitesi arttırıldı. Buna paralel projeye verilen devlet desteği de güncellendi. 

Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim AŞ tarafından, Ankara’nın Sincan ilçesinde yapılan 500MWp/yıl kapasiteli fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi projesine, Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar çerçevesinde devlet desteği verilmişti. 

Projede yapılan güncellemeler doğrultusunda 500MWp/yıl fotovoltaik güneş paneli üretmek üzere planlanan tesisin kapasitesi; mevcut plana ilave olarak 500MWp/yıl silisyum ingot üretiminden başlamak üzere wafer, hücre ve fotovoltaik güneş paneli ile 1.000MWp/yıl hücre ve fotovoltaik güneş paneli üretmek üzere arttırıldı. 

Bu çerçevede tesisin sabit yatırım tutarı da 3.700.000.000 liraya çıktı. Tesiste öngörülen istihdam edilecek personel sayısı da 982’den 2.635’e çıktı.

DEVLET DESTEĞİ PAKETİ DE GÜNCELLENDİ

Kapasite artışına paralel, projeye verilen devlet desteği de arttırıldı. Buna göre azami 57.000.000 lira olarak belirlenen nitelikli personel desteği tutarı, azami 100.000.000 liraya çıktı. 

Ayrıca yatırımın elektrik ihtiyacını karşılamak için gerçekleştirilecek olan güneşe dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları da destekleme kararı hükümleri kapsamında desteklenebilecek. 

Böylece tesisin aldığı yardım paketinin kapsamı aşağıdaki gibi güncellenmiş oldu.

  • %100 vergi indirimi
  • %70 yatırıma katkı oranı
  • %100 yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı
  • Azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği
  • 10 yıl boyunca gelir vergisi stopajı desteği
  • Azami 100.000.000 TL olmak üzere nitelikli personel desteği
  • 300.000.000 TL’yi aşmamak kaydıyla kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl boyunca faiz veya kar payı ya da hibe desteği
  • İşletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 240.000.000 TL’yi aşmamak kaydıyla enerji tüketim harcamalarının %50’si
  • Ayrıca tesise gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve KDV iadesi verilmesi de öngörülüyor. 

Tesisin yardım paketi sermaye katkısı, yatırım yeri tahsisi, kamu alım garantisi ve altyapı desteği alamayacak. Tesis için izin, tahsis, ruhsat, lisans, tesciller ve diğer kısıtlayıcı hükümler için yasal ve idari düzenleme de yapılmayacak.