Enerji Günlüğü - Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, daha ucuz ve daha verimli enerji ile daha fazla istihdam anlamına gelen teknolojiyi enerji sektörünün odağına koymak gerektiğini söyledi.
Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın yaptığı değerlendirmede, enerji sektöründe son yıllarda hızla gelişen teknolojinin büyük avantajlar sağladığını da ifade eden Kalsın, “Sektörümüzün katma değerini artıracak, maliyetleri düşürecek ve verimliliği sağlayacak en önemli araç olan teknolojiyi işimizin odağına koymalıyız. Ancak bu sayede daha kaliteli ürünler ve hizmetlere çok daha hızlı ve düşük maliyetle ulaşmamız mümkün olacaktır. Çünkü teknoloji daha ucuz enerji, daha verimli enerji ve daha fazla istihdam anlamına geliyor” önerisinde bulundu.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEPYENİ BİR SEKTÖR OLUŞTURDU
“Teknolojinin tetiklediği bir diğer konu ise hiç kuşkusuz enerji verimliliğidir” diyen Kalsın, “Her zaman vurguladığım gibi “enerji verimliliği, en temiz, en milli, en ucuz enerji kaynağıdır. Dünya genelinde enerji verimliliğine yapılan yatırım tutarı 234 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu rakam, verimlilik sağlama çalışmalarının yepyeni bir sektör oluşturduğunu gösteriyor. Enerji kaynakları kısıtlı ülkeler için çok önemli bir avantaj olan verimlilik, Türkiye için de birçok açıdan fayda sağlayacak bir kaynaktır. Bildiğiniz üzere toplam ithalatımız içinde 45 milyar doları aşan bir rakamı enerji ithalatı oluşturuyor. Bu açıdan sağlayacağımız yüzde 1’lik verimlilik bile, ülkemiz hazinesi açısından çok önemli” şeklinde konuştu.
KİŞİ BAŞI ELEKTRİK TÜKETİMİNİ ARTTIRMALIYIZ
12. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın Başkanlığını üstlenen Kalsın, Türkiye’nin son 17 yılda enerji alanında çok önemli adımlar atmasına karşın hala ciddi bir yatırım ve tüketim potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji ticareti noktasında dünya sıralamasındaki yerini yükselttiğine dikkat çeken Kalsın, “Ancak gelişmişliğin göstergesi olan kişi başına elektrik tüketimini artırmamız gerekiyor. Şu anda 3 bin 698 olan bu rakamı, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 6 bin 500 kilovatsaate çıkarmalıyız” dedi.