Kaleli: Güneşte gelecek uygulamaları Ar-Ge ile mümkün

Enerji Günlüğü - GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, güneş sektöründe geleceğin uygulamalarının ancak devletin birçok enstrümanla desteklediği Ar-Ge yatırımları...

Enerji Günlüğü - GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, güneş sektöründe geleceğin uygulamalarının ancak devletin birçok enstrümanla desteklediği Ar-Ge yatırımları ile ortaya çıkacağını söyledi.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) ikinci gününde düzenlenen Solar Konferansı açılış oturumda yaptığı konuşmada, ABDli mucit ve SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarından Elon Musk’ın Türkiye ziyaretine değinerek, “Elon Musk niye geldiği beni ilgilendirmiyor ama Tesla bugüne kadar bir lira bile kar etmedi. Bunun nedeni de Ar-Ge’ye harcadıkları para. Olabildiğince Ar-Ge’ye teşvikler yapılması, birçok farklı enstrümanla devletin bu işin arkasında durması gerekiyor. O zaman geleceğin uygulamaları ortaya çıkacak.” dedi.

ÇATI PAZARI OLDUKÇA ÖNEMLİ

Çatı pazarının oldukça önemli olduğunu kaydeden Kaleli, bireysel çatı pazarı yatırımlarında süre uzunluğu sorunu olduğunu ve bu sürelerin 2-3 aya düşmesini istediklerini belirtti. Mayıs ayında hazırlanan yönetmelik taslağına da değinen Kaleli, içinde bulunduğumuz Kasım ayında yayınlanması beklenen Yönetmelik taslağının da sorunlara çözüm getirmediğine ve değişmesi gerektiğine dikkat çekti. Kaleli, “Bir an önce çatı pazarının açılması lazım. Eğer Mayıs ayında hazırlanan yönetmelik kasım ayında bu ay bu şekilde çıkarsa bu çocuk ölü doğar çıkmaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Baştan doğru yapmaktansa kervanı yolda düzme anlayışını da doğru bulmuyoruz. Önümüzdeki yıl lisanslı pazarı var. 2019 yılını bir an önce planlamamız gerekiyor. 2020 yılında yeni YEKDEM nasıl olacak bunları planlamamız gerekiyor.” İfadesini kullandı.

Kaleli 0-10 kW lisanssız pazarında yaşanan sorunlara değinerek, “ Çatılarında elektrik üreten kişilerden fatura isteniyor, vergi mükellefi sayılıyor. Bu sorunların giderilmesi için çalışıyoruz. Küçük bir çatı projesini bugün yapabilmek için bile on on beş bin lira gibi paralar harcanıyor, bunlar nasıl olsa devlete dönecek, düşmesi lazım.” dedi.

YATIRIMCIYA YATIRIM YAPMAKTAN KORKMAYIN ÖNERİSİ

Dünyada 2018’de güneş paneli fiyatlarında ciddi düşüş görüleceğini aktaran Kaleli, “Yatırımcılara önerimiz, yatırım yapmaktan korkmayın. Depolamayla beraber güneşin ivmesiyle birlikte, Türkiye’de çok ciddi bir değişim olacak. Bakanlık hedefleri, 2030’a kadar 10 gigavatı kurmak. Eğer bize kapasite verilirse, çok rahatlıkla 3-4 sene içerisinde 10 gigavatları görebiliriz. 2030’larda da 20 gigavatlara gidebiliriz” diye konuştu.

EGE VE AKDENİZ’DE HALK ÇOK BİLİNÇLİ

Bodrum da bir eğitim projesi başlattıklarını da ifade eden Kaleli,  Halkın eğitilmesi üzerine seminerler vereceğiz, elektrik şirketlerine eğ vereceğiz. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde müthiş güzel bir bilinç var, gerçekten halk çok bilgili. Bunun değerlenmesini istiyoruz.” dedi.

Kaleli ayrıca ne zaman ki elektriği ürettiğimiz yerde tüketirsek arz güvenliğinden bahsedebileceğimizi kaydetti. Güneşin en ucuz enerji kaynağı olduğuna da vurgu yapan Kaleli, “Güneşin gittiği yer fiyat endeksleri ucuzlaması, dünyada en ucuz enerji kaynağı olması, sonuçta herkesin buraya döneceğini gösteriyor.” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Ankara