Kaçağa karşı fakire bedava elektrik önerisi

Enerji Günlüğü - Kaçak kullanımla mücadelede zorlanan elektrik dağıtım şirketleri, bunun önüne geçilebilmesi için yoksul hanelerde tüketilen belirli...

Enerji Günlüğü - Kaçak kullanımla mücadelede zorlanan elektrik dağıtım şirketleri, bunun önüne geçilebilmesi için yoksul hanelerde tüketilen belirli miktardaki elektriğin parasının devletçe ödenmesini önerdi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) dar gelirli tüketicinin elektrik faturasında indirim yapılması ve bu tutarın devlet tarafından karşılanması için dernek bünyesinde bir çalışma yürütülüyor. ELDER Tüketicinin Desteklenmesi Çalışma Grubu tarafından hazırlanan öneri, hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na hem de sübvansiyonu sağlaması öngörülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na sunulacak.

İNDİRİMLİ-BEDAVA ELEKTRİĞİN KANUNİ DAYANAĞI 

ELDER'in çalışması, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yoğunlaşan kaçak elektrik kullanımına karşı bir önlem olarak değerlendiriliyor. ELDER'in yürüttüğü çalışmanın dayanağı ise Elektrik Piyasası Kanunu'ndaki "tarifeler ve tüketicilerin desteklenmesi" başlıklı bölüm.

DÜŞÜK TÜKETİM İÇİN AYRI TARİFE

Kanun'un ilgili bölümlerinde, belirli miktarın altında elektrik tüteken aboneler için ayrı bir tarife yapılabileceği belirtiliyor. Ayrıca belirli bölgelere fiyatlara müdahale edilmeksizin, elektrik tüketimi üzerinden sübvansiyon amaçlı destekler sunulabileceği de ifade ediliyor.

YEŞİLKART VERİLERİ TEMEL ALINDI

ELDER bünyesindeki Tüketicinin Desteklenmesi Çalışma Grubu, sübvansiyon önerisini hazırlarken, Yeşil Kart uygulamasını temel aldı. Buna göre 10 milyon yeşil kart kullanıcısının yaşadığı yaklaşık 2.5 milyon hane hedef kitle olarak belirlendi. Aylık ortalama elektrik faturaları 50 lira olarak tespit edilen bu meskenlere yönelik indirimin yıllık maliyeti ise 1-1.5 milyar lira arasında hesaplandı.

KAÇAK KULLANIMI AZALTACAĞI UMULUYOR

ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, bu tür bir uygulamanın, kaçak elektrik kullanımını azaltacağını savundu. Yüksel, "Çünkü elektrik faturası yük olunca kaçak kullanıma yönelim oluşuyor. Faturalardan 1.5 milyar liraya yakın tasarruf sağlanırsa, bu sübvansiyon kendini amorti edebiliyor" görüşünü savundu. Bazı ülkelerde dar gelirli vatandaşlara yönelik buna benzer önlemlerin ugyulandığını anlatan Uğur Yüksel, İngiltere'deki mağdur tüketicilere yönelik Sıcak Ev adlı uygulamayı buna örnek gösterdi.

ELEKTRİK PİYASASI KANUNU'NDAKİ İLGİLİ BENTLER:

- Kurulca (EPDK) sosyal ve ekonomik durumlar gözetilerek belirlenecek bir miktarın altında elektrik enerjisi tüketen tüketiciler için ayrı tarife yapılabilir. Son kaynak tedarik yükümlülüğü kapsamında uygulanması öngörülen tarifeler tedarik lisansı sahiplerince ayrıca teklif edilir.

- Belirli bölgelere veya belirli amaçlara yönelik olarak tüketicilerin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması gerektiğinde, sübvansiyon fiyatlara müdahale edilmeksizin yapılır. Sübvansiyonun tutarı ile usul ve esasları ilgili bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir ve ilgili kurumun bütçesinden ödenir.