Jinko, Vina, JA ve Trina panellerine damping vergisi kalktı

Türkiye, Malezya, Vietnam ve Taylan’dan ithal edilen Jinko Solar, Vina Solar, JA Solar, Trina Solar markalarına uygulanan anti damping vergilerini kaldırdı. 

Enerji Günlüğü - Ticaret Bakanlığı, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin yeni bir tebliğ (TEBLİĞ NO: 2024/30) yayınladı. Düzenleme, Malezya, Vietnam ve Tayland’dan yayılan güneş paneli ithalatından metrekare başına alınan 20-25 dolarlık anti damping vergisi uygulamasında değişiklik getiriyor. 

Yeni Tebliğ’de, 15 Eylül 2023 tarihli İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2023/26) çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti menşeli fotovoltaik hücrelerin ithalatında metrekare başına ihracatçı firma bazında 20-25 ABD doları tutarlarında dampinge karşı önlemin yürürlükte olduğu hatırlatıldı. 

Yürütülen soruşturma sonucunda, Malezya’da yerleşik Jinko Solar Technology Sdn. Bhd., Vietnam’da yerleşik Vina Solar Technology Company Limited, JA Solar Vietnam Company Limited ve Trina Solar Energy Development Company Limited ve Tayland’da yerleşik Trina Solar Science & Technology (Thailand) Ltd. firmalarının 8541.43.00.00.00 GTİP kapsamı eşya ithalatında yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemi etkisiz kılmadıkları tespit edildi. 

ÜRDÜN, HIRVATİSTAN, VİETNAM, TAYLAND VE MALEZYA'YA DA YAYILDI AMA...  

Bu tespitten hareketle Çin menşeli ithalatta yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin, Malezya’da yerleşik Jinko Solar, Vietnam’da yerleşik Vina Solar, JA Solar ve Trina Solar ve Tayland’da yerleşik Trina Solar Ltd. firmalarınca üretilen eşya hariç olmak üzere, Hırvatistan, Malezya, Tayland, Ürdün ve Vietnam menşeli/çıkışlı olarak yapılan ithalata teşmil edilmesine karar verildi. 

5 ÜLKE İÇİN 4 FİRMA HARİÇ...  

Söz konusu firmalarca üretilen panellerin ithalatında ise üretici sertifikası aranarak söz konusu dampinge karşı önlem uygulanmayacak. 

Böylece Türkiye, Malezya, Vietnam ve Taylan’dan ithal edilen Jinko Solar, Vina Solar, JA Solar, Trina Solar markalarına uygulanan anti damping vergilerini kaldırmış oldu. 

ÇİN'DEN PANEL İTHALATINA UYGULANAN ENGEL, BEŞ ÜLKEDEYE DAHA YAYILDI

Türkiye’nin Çin'den güneş paneli ithalatına karşı uygulanan anti-damping önlemlerinin etkisiz kılınmasına yol açıldığı gerekçesiyle Vietnam, Tayland, Malezya, Ürdün ve Hırvatistan'dan güneş paneli ithalatına karşı da tedbir almıştı. Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER), Sunlego Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ ve Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim AŞ’nin başvurusuyla; Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün’den yapılan güneş paneli ithalatında, gözetim uygulamalarının etkisiz kılındığı iddiası üzerine, 25 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatmıştı

Enerji Günlüğü