JES’lerde tesis sınırı işletme sahası içinde olacak

JES’lerin sınırları, jeotermal işletme sahasının sınırları dışına taşamayacak.

Enerji Günlüğü - JES’lerin sınırları jeotermal işletme sahasının sınırları dışına taşamayacak. 

Jeotermal Enerji Kaynağına Dayalı Elektrik Üretimi Başvurularının Teknik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik, lisanslı veya lisanssız jeotermal enerji kaynağına dayalı elektrik üretimi için yapılan başvurular ile önlisans, lisans veya lisanssız üretim başvurularında yapılacak her türlü tadil taleplerini kapsayacak şekilde ve bu tesislerde teknik değerlendirme yapılırken uygulanacak usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. 

Yeni Yönetmelik, JES’lerde tesis sınırlarının jeotermal işletme ruhsat sahasının sınırlarının dışına taşamayacağı hükmünü getirdi. 

Yönetmeliğe göre jeotermal kaynaklara dayalı elektrik üretim santrallerinin (JES) kurulmasına yönelik başvuruların ve kurulu güç değişikliği başvurularının teknik değerlendirmesinin yapılabilmesi için başvuru sahibi tarafından düzenlenen bilgi ve belgeler Enerji İşleri Genel Müdürlüğüne (EİGM) gönderilecek. 

Bu evrakın gönderimi önlisans veya üretim lisansı başvuruları için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılacak. Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği (LÜY) kapsamındaki lisanssız üretim başvurularıyla ilgili evrak ise ilgili şebeke işletmecisi tarafından EİGM’ne gönderilecek.

SANTRAL SINIRLARI İŞLETME SAHASI SINIRINDAN TAŞMAYACAK

Bilgi ve belgelerde aşağıda belirtilen hata veya eksiklikler varsa başvurunun teknik değerlendirmesi yapılmayacak ve bu durum ilgisine göre EPDK veya ilgili şebeke işletmecisine bildirilecek.

  • Bilgi ve belgeleri uyumsuz, eksik, hatalı olması veya belirtilen şekilde düzenlenmemesi.
  • Enerji nakil hatları, boru hatları hariç; jeotermal santral sahası sınırlarının işletme ruhsatı alanı sınırları içerisinde yer almaması.
  • Bilgi formunda belirtilen mevcut ve planlanan üretim kuyularının işletmede olan santrallere ait üretim kuyuları ile çakışması.

Sunulması gereken jeolojik etüt ve fizibilite raporları ancak üniversiteler, TÜBİTAK, araştırma enstitüleri ve akredite kuruluşlar gibi kurumlar tarafından hazırlanmış ise kabul görecek. Aksi durumlarda raporlar değerlendirmeye alınmayacak. 

EİGM ihtiyaç duyarsa, teknik değerlendirmeyi tamamlamak amacıyla ek bilgi ve belge isteyebilecek ve gerek gördüğünde yerinde denetim yaptırabilecek.

İŞLETME SAHASINDAKİ FARKLI JES’LER İÇİN AYRI EVRAK SUNULACAK

Teknik değerlendirme başvurularında aynı işletme ruhsat alanı içinde varsa diğer JES’ler için de EİGM’ye bilgi ve belgeler sunulacak. 

EİGM Yönetmelik hükümlerine göre teknik değerlendirmesini uygun bulduğu başvurular için düzenleyeceği uygunluk yazısını; ilgisine göre EPDK’ya veya ilgili şebeke işletmecisine gönderecek.

EPDK veya ilgili şebeke işletmecisi; teknik değerlendirmesi uygun bulunan bir başvuruya önlisans veya lisans verilmesi, bağlantı anlaşması yapılması veya herhangi bir sebeple önlisans veya lisansının sona erdirilmesi halinde, EİGM’ye resmî yazıyla bildirecekler.