Jeotermalde keşfedilen kaynakların kullanımı kritik

JED Başkanı Ali Kındap, yeni YEKDEM modeli ile faaliyete geçecek yeni bir JES olmadığını belirterek, jeotermalin baz yük katkısının arttırılması için bir önceki YEKDEM’deki gibi başarısı kanıtlanmış teşvik mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Enerji Günlüğü - Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, jeotermal enerjide yatırım iştahının yeniden oluşması için hem YEKDEM’in süresinin beş yıldan 10 yılın üzerine çıkması hem de yeni teşviklerin oluşturulması gerektiğini açıkladı.

Jeotermal Enerji Derneği (JED), yıllık değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda enerji sektörünün geleceği ve jeotermal enerjinin rolüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dernek Başkanı Ali Kındap, Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelinin büyüklüğüne ve bu zorlu günlerde bu potansiyelin değerlendirilmesinin kritik önemine vurgu yaptı. 

1.676 MWe kurulu güce ulaşan Türkiye’nin jeotermal enerjideki potansiyeline dikkat çeken Kındap, keşfi yapılan kullanıma hazır 2.000 MWe potansiyelin hayata geçirilmesiyle jeotermal enerji kurulu gücünün 5.000 Mwe’ye çok hızlı bir şekilde çıkartılabileceğini kaydetti. 

Kındap, keşfedilen ve hali hazırda çıkartılmayı bekleyen 2 bin MWe’lık potansiyelin hayata geçirilmesiyle yıllık 25 milyar kilovatsaat baz yük katkısı sağlanabileceğini de vurguladı. Bu katkıyı sağlamak için bir önceki YEKDEM’deki gibi başarısı kanıtlanmış teşvik mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu belirten Kındap, “Yeni YEKDEM modeli ile maalesef   faaliyete geçecek yeni bir jeotermal enerji santrali bulunmuyor. Jeotermal enerjide yatırım iştahının yeniden oluşması için hem YEKDEM’in süresi beş yıldan 10 yılın üzerine çıkmalı hem de yeni teşvikler oluşturulmalı” ifadelerini kullandı. 

“İLERİ TEKNOLOJİYLE JEOTERMAL POTANSİYELİMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIYABİLİRİZ”

Türkiye’de jeotermal enerji potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Ali Kındap, “Şu anda jeotermal enerji kurulu gücünde dünyada dördüncü, Avrupa’da ise birinci sıradayız. Jeotermal seracılıkta dünyada ikinci sıradayız. Yerli yatırımcılarımızın jeotermal enerji ve entegre kullanımlarda edindiği deneyimle dünyada önemli bir konuma ulaştık. Endonezya, Kenya, Hırvatistan gibi ülkelerde saha kuran ve işleten, arama ve sondaj çalışmaları veya keşif çalışmaları yapan firmalarımız var. Biz biliyoruz ki jeotermal enerjide ileri teknoloji uygulamalarla potansiyelimizi çok daha ileriye taşıyabiliriz.” şeklinde konuştu. 

"İKLİM MÜCADELESİNDE EN BÜYÜK KOZLARIMIZDAN BİRİ JEOTERMAL"

İklim değişikliği ve Paris Anlaşması’nın dünyada enerji dönüşümünü hızlandırdığını ifade eden Kındap, “Enerjide bağımsız bir ülke konumuna gelebilmek, enerji arz ve güvenliğinin sağlanması ve ülkemizin de taraf olduğu Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmek için en büyük kozumuz yerli, milli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan jeotermal” dedi.