Jeotermal gazlar tarıma faydalı

Enerji Günlüğü – Jeotermal santrallerinden çıkan karbondioksitin toprağın Ph’ını düşürerek tarım için elverişli bir ortamı sağladığı bildirildi....

Enerji Günlüğü – Jeotermal santrallerinden çıkan karbondioksitin toprağın Ph’ını düşürerek tarım için elverişli bir ortamı sağladığı bildirildi. Karbondioksitten sentetik doğalgaz üretiminin de yapılabildiği kaydedildi.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER), JES santrallerinden çıkan yoğuşmayan gazların bertarafı ve ekonomik olarak değerlendirilmesi konusunda sektör liderleri ve akademisyenlerin katılımıyla bir toplantı düzenledi. İzmir Hilton Otel’de gerçekleşen toplantıda, yoğuşmayan gazlardan karbondioksit ve hidrojen sülfürün bertarafı ve ekonomik kullanımı üzerinde duruldu. 

Konuşmacılar, belli oranlardaki karbondioksitin hali hazırda doğada var olduğunu belirterek bu gazın ozona zararlı bir etkisinin bulunmadığını vurguladılar. Toplantıda, karbondioksitin azaltılmasının ve ağaçlandırmanın bu salıma olumlu etkilerinden bahsedildi. Karbondioksidin, salımı dışında rezervuar sürdürülebilirliği için doğal bir pompa olduğu da ifade edildi. 

TARIMA ELVERİŞLİ ORTAM SAĞLIYOR

Toplantıda, konuyla ilgili çeşitli doktora tezlerinden örnekler verilerek örnek yurtdışı projeleri üzerinde duruldu. Konuşmacılar karbondioksitin toprağın Ph’ını düşürerek tarım için elverişli bir ortamı sağladığına dikkat çektiler. Ayrıca karbondioksitten sentetik doğalgaz üretimi yapıldığı, Almanya’nın bu gaz üzerinden hidrojen ve metanol gibi çeşitli kimyasallar üretebildiği de kaydedildi.

HİDROJEN SÜLFÜR DE GÜNDEMDEYDİ

Toplantının bir başka konusu hidrojen sülfürün bertarafı ve ekonomik olarak değerlendirilmesiydi. Konu ile ilgili olarak GMK Enerji ve Yaşar Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü bir proje olan algler ile bertaraf ve değerlendirme konusunda bilgi aktarıldı. Hidrojen sülfürün tarımda ve petrokimya endüstrisinde de aktif bir şekilde kullanıldığının altı çizildi.