Japonya’da NGS’ler depremden zarar görmedi

Japon Nükleer Düzenleme Kuruluşu NRA, Pazartesi günü meydana gelen depremlerde ülkedeki NGS’lerin zarar görmediğini bildirdi. IEA da sürecin takipçisi olarak bir sorun oluşmadığını teyit etti.

Enerji Günlüğü - Japon Nükleer Düzenleme Kuruluşu NRA, Pazartesi günü meydana gelen depremlerde ülkedeki NGS’lerin zarar görmediğini bildirdi. IEA da sürecin takipçisi olarak bir sorun oluşmadığını teyit etti. 

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA), 01 Ocak 2024 Pazartesi günü ülkenin batı kıyılarında meydana gelen ve Ishikawa Eyaleti kıyıları ile yakındaki illerde etkili olan bir dizi depremin ardından nükleer santrallerde bir düzensizlik olmadığını duyurdu. 

Biri Richter ölçeğine göre 7,6 büyüklüğünde olan depremlerin ardından çok sayıda tsunami uyarısı yapılmış; bazı bölgeler için de acil tahliye emri yayınlanmıştı. Beklenen tsunamilerden birinin 3 metre yüksekliğinde dalgalar getirmesi ve deprem merkez üssünün kuzeyindeki Niigata ile Japonya'nın batı kıyısındaki diğer illeri vurması bekleniyor. 

NÜKLEER REAKTÖRLERDE OLUMSUZ ETKİ BEKLENMİYOR

Japon Nükleer Düzenleme Kurumu, yayınladığı basın açıklamasında depremler ve olası tsunami uyarılarının ardından, nükleer santrallerde herhangi bir düzensizlik tespit edilmediğini bildirdi. 

Deprem bölgesinde Fukui Eyaletindeki Kansai Nükleer Güç Santrali (NGS) ile birbirinden 20 km mesafede Ohi ve Takahama NGS’ler bulunuyor. NRA’nın açıklamasında Ohi'nin faaliyette olan 2 ünitesi olduğu; Takahama'nın ise 4 ünitesi olduğu kaydedildi. Bunlar faaliyette olan NGS’ler. 

Depremin merkez üssüne en yakın konumdaki 2 üniteli Shika NGS ise 2011 Fukushima felaketinden bu yana devre dışı bırakılmış durumda. Shika NGS’nin de depremden herhangi bir etki görmediği bildirildi. 

Açıklamada deprem ve tsunamiden etkilenen bölgelerde nükleer santrallerden radyoaktivite sızıntısı riski bulunmadığı da kaydedildi. 

IEA TAKİPTE

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IEA) da NRA ile temas halinde olduklarını ve bölgedeki nükleer santrallerde herhangi bir anormallik olmadığını bildirdi. 

Japonya, Fukushima’daki NGS felaketinden sonra 54 nükleer tesisinin tamamını gözden geçirmiş; revizyonun ardından standartları karşılamayan 12 tesis, güvenlik standartları karşılanana kadar devre dışı tutulmuştu. Ülkede halen 33 nükleer enerji tesisi aktif durumda bulunuyor. 

Japon hükümeti, karbon emisyonlarını azaltma ve istikrarlı enerji temini için nükleer enerji üretiminin daha büyük rol oynamasını istiyor.

11 Mart 2011'de Japonya'yı vuran deprem richter ölçeğine göre 8,9 büyüklüğündeydi. Japonya'nın doğu kıyılarına çarpan tsunami dalgaları ise 15 metreye kadar ulaşmıştı. O günkü tsunami, Fukushima’daki 3 reaktörün güç kaynağını ve soğutmasını devre dışı bırakarak büyük bir nükleer kazaya neden olmuştu.