Japonya Fukuşima’nın radyoaktif atık suyunu denize boşaltacak

Japon hükümeti, 2011'deki Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyunu 2022’den sonra depolama tanklarında yer kalmayacağından Pasifik Okyanusu’na boşaltma kararı aldı.

Enerji Günlüğü - Japon hükümeti, 2011'deki Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyunu 2022’den sonra depolama tanklarında yer kalmayacağından Pasifik Okyanusu’na boşaltma kararı aldı.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'nın kabine üyeleriyle gerçekleştirdiği  toplantıda, 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki "Büyük Doğu Japonya Depremi" ve tsunaminin ardından yaşanan nükleer faciada Fukuşima Nükleer Santrali'nde depolanan radyoaktivite bulaşmış suyun daha  fazla sulandırılarak radyoaktif elementlerin makul seviyeye  düşürülmesinin ardından denize boşaltılmasına karar verildi. 

Başbakan Suga, suyun denize boşaltılmasının gerçekçi bir çözüm olduğu sonucuna vardıklarını belirterek olumsuz söylentileri ortadan kaldırmak için  mümkün olan her önlemi alacaklarını söyleyerek, üst düzey güvenlik  standartlarını uygulamak için ellerinden geleni yapacaklarını  vurguladı. Tokyo Elektrik, bu suyu seyrelterek denize bırakacak.

2022 YILINA KADAR TANKLARDA YER KALMAYACAK

Japonya, 2011 yılında meydana gelen 9. büyüklüğündeki deprem ve  tsunaminin ardından Çernobil faciasından sonraki en büyük nükleer  felaket olarak gösterilen Fukushima Nükleer Santrali kazasına sahne  olmuş, santraldeki üç nükleer çekirdeğin erimesi sonucu radyasyon  sızıntısı meydana gelmişti. Bölgedeki binlerce kişinin tahliyesi ile  sonuçlanan kazanın ardından 1 milyon tondan daha fazla radyoaktif atık  su oluştuğu belirtilmişti. TEPCO, 2022'ye kadar bu suları depolamak  için kullanılan tanklarda yer kalmayacağını açıklamıştı.

ÇEVRECİLERDEN TEPKİ

Japonya'da hükümetin 2011’de nükleer facia  yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyu denize boşaltma kararı tepkilere neden oldu. Başkent Tokyo'da bir  grup, hükümetin kararını protesto etmek için Başbakanlık Ofisi’nin  önünde bir araya geldi. Protestocular, atık suyun denize karışması  sonucu oluşacak kirliliğe dikkat çekerek hükümete tepki gösterdi.