Enerji Günlüğü - Nükleer Santral Projelerinde ürün ve tedarik zincirine katılım konusunda ilgi gösteren firmalar, Japonya'dan gelen uzmanların da katılımıyla gerçekleştirilecek seminerde bilgilenme ve işbirliği ağı oluşturma fırsatı yakalayacak.
Nükleer santraller kurulması ve santrallerin kurulum aşamasında yerli katkının artırılması hedefi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Ankara Sanayi Odası öncülüğünde ve İstanbul, Kocaeli ve Adana Sanayi Odalarının koordinatörlüğünde yürütülen Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) ile JAIF&JICC (Japan Atomic Industrial Forum & Japan International Cooperation Center) işbirliği içinde 24-25 Ocak tarihleri arasında İstanbul'da bir seminer düzenlenecek.
Seminerde, Türkiye'de planlanan nükleer güç santralleri kapsamında yapılan hazırlık çalışmaları ve gelişmeler, Ankara Sanayi Odası öncülüğünde ve İstanbul, Kocaeli ve Adana Sanayi Odalarının koordinatörlüğünde yürütülen Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) çalışmaları ve fırsatlar, Nükleer Güç Santrallerinde kullanılacak yapı, sistem, bileşen ve ekipmanlar, Nükleer endüstride gerekli kalite yönetim sistemi (QMS) ve endüstriyel standartlar, yerelleştirmeye ilişkin Japon deneyimleri ve vaka analizlerinin paylaşımı, Sinop Projesinde tedarik zinciri ile ilgili kalite ve güvenlik kültürü gereksinimleri konularında sunumlar ve bilgi paylaşımları yapılacak.
Nükleer Santral Projelerinde ürün ve tedarik zincirine katılım konusunda ilgi gösteren firmalar seminerde bilgilenme ve işbirliği ağı oluşturma fırsatını değerlendirme imkanı bulacak.
TÜRKİYE'DE YÜRÜTÜLEN NÜKLEER SANTRAL PROJELERİ
Verilen bilgiye göre, Türkiye'de 12 Mayıs 2010 tarihinde Rusya Federasyonu ile imzalanan hükümetlerarası anlaşma kapsamında, Mersin-Akkuyu sahasında, her biri 1200 MWe gücünde (toplam kurulu güç 4800 MWe / minimum işletme ömrü 60 yıl), 4 adet VVER-1200 tipi reaktör kurulması için çalışmalar yürütülüyor.
Türkiye'nin ikinci nükleer santrali için 3 Mayıs 2013 tarihinde Japonya ile hükümetlerarası yapılan anlaşma uyarınca ise Sinop-İnceburun sahasında, her biri 1120 MWe gücünde (toplam kurulu güç 4480 MWe / minimum işletme ömrü 60 yıl), 4 adet Fransız-Japon ortak tasarımı ATMEA-1 tipi reaktör kurulması planlanıyor. Akkuyu ve Sinop Projelerine ilaveten, 3. bir nükleer santralin inşaatına başlanabilmesi amacıyla yer seçim çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sürdürülüyor.
Türkiye'de kazanılan tecrübe, uzun vadede dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde de yerli şirketlerinin tedarikçi olabilmelerine zemin hazırlayacak. Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan nükleer santraller inşaat, elektrik-elektronik ve makine imalat sanayi altında faaliyet gösteren pek çok sektöre iş imkânı sunması ile yerli sanayiye dinamizm kazandırması, kalifiye personele ihtiyaç duyan yeni istihdam alanları ortaya çıkarması bekleniyor.