Enerji Günlüğü - İzmir Yenilenebilir Enerji Konferansı, fabrika çatılarına kurulacak tesislerin en ekonomik yatırım alanı olduğunu ve birer milli servet olabileceğini açıkladı.
İzmir Yenilenebilir Enerji Konferansı (İZYEKO), 2019 yılı etkinliği kapsamda sonuç bildirgesini yayımladı. Bildiride endüstriyel çatıların GES’ler için en uygun yatırım alanı olduğu ve fabrika çatılarına kurulacak tesislerin birer milli servet olabileceği kaydedildi. Bu tesislerin arazilere kurulanlardan çok daha fizibıl olabileceği ve elektriğe gelen son zamlarla birlikte amortisman sürelerinin beklenildiğinden çok daha hızlı bir şekilde düştüğü dile getirildi.
Bildiriye göre İZYEKO 2019’da (İzmir Yenilenebilir Enerji Konferansı) aşağıdaki sonuçlar çıkarıldı:
Endüstriyel çatıların GES’ler için en uygun yatırım alanı olduğu ve fabrika çatılarına kurulacak tesislerin birer milli servet olabileceği düşünülmüştür. Bu tesislerin arazilere kurulanlardan çok daha fizibıl olabileceği tartışılmıştır. Elektriğe gelen son zamlarla birlikte amortisman sürelerinin beklenildiğinden çok daha hızlı bir şekilde düştüğü dile getirilmiştir. Yenilikçi montaj ekipmanları sayesinde çatılar delinmeden de GES kurulabileceği vurgulanmıştır.
10 kW ve altı GES’lerin çok yeni bir pazar olduğu ve gelecekte çok önemli olacağı düşünülmektedir. Müstakil evlerin çatılarında kurulacak olan GES’lerin kamu kurumlarındaki prosedürlerinin her geçen gün kolaylaşacağı ve kısalacağı düşünülmektedir. Elektriğe gelen zamlar nedeniyle ev sahiplerinin 10 kW ve altı GES yatırımını ciddi anlamda düşündükleri ancak dövizde yaşanan son dönemdeki dengesizlik nedeni ile harekete geçemedikleri konuşulmuştur.
Son çıkan Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği hakkında bilgi verilmiş, 5.1.c maddesi üzerinden onay almış üretim tesislerinde mahsuplaşma kapsamındaki tüketim karşılığı üretim için kendi tüketici dağıtım tarifesinden yüzde 50 indirim, mahsuplaşma sonrası tüketimin fazla olduğu kısım için kendi tüketici dağıtım tarifesi, mahsuplaşma sonrası üretimin fazlası için 10 yıl süreyle kendi tüketici dağıtım tarifesinden yüzde 100 indirim (dağıtım bedeli alınmayacaktır) uygulanacağı; 5.1.ç maddesi üzerinden onay almış üretim tesislerinde ise hem veriş hem de çekiş yönlerinden dağıtım bedelleri alınacağı açıklanmıştır.
Organize Sanayi Bölgelerinde GES yatımlarının her geçen gün arttığı ve sanayicimizin GES yatırımlarına bakış açısı tartışılmıştır. Sanayi tarifelerine de gelen zamlarla ve tarife fiyatlarının saatlik bazda değişmesiyle sanayicilerin çatı üzeri GES yatırımını ciddi bir şekilde araştırıp; maliyet analizleri hazırlattıkları öğrenilmiştir.
Yenilenebilir enerjilere dönüşümün yeni istihdam alanı yaratma etkisi büyük olacağı üzerinde durulmuştur.
Yenilenebilir enerji projelerine kredi ve leasing gibi finansman destekleri üzerinde konuşulmuş, son dönemde özelikle endüstriyel çatı üzeri GES projelerine çok fazla finansman desteği verildiği vurgulanmıştır.
Tüm GES tesislerinde ne kadar çok yerli malı kullanabilirsek ülkemizin ekonomisine daha fazla katkıda bulunmuş olacağımız konuşulmuş ve yerli güneş panelleri üretiminin desteklemesi gerektiği vurgulanmıştır. Milli Enerji anlayışımız tartışılmış ve yerli üretimin önemi konuşulmuştur.