İzmir’de jeotermal santrale karşı dava açıldı

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünün sakinleri, yaşam alanlarına yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesinin ÇED olumlu kararına karşı 98 kişi ve 5 kurum ile birlikte dava açtı. 

Enerji Günlüğü - İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünün sakinleri, yaşam alanlarına yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesinin ÇED olumlu kararına karşı 98 kişi ve 5 kurum ile birlikte dava açtı. 

Türkiye’nin sofralarındaki organik ve sağlıklı gıdanın üretildiği önemli bir kırsal alan olan İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyü sakinleri, yaşam alanlarına yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projelerine karşı 4 yıl içerisinde 5 dava kazandı. 

Doğa Derneği tarafından yapılan açıklamada, Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından çok küçük değişiklikler yapılarak revize edilen projenin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tekrar sunulduğu kaydedildi. Bilimsel raporlar, hukuki kazanımlar ve yöre halkının itirazlarına rağmen Bakanlığın, projenin ruhsatını ve ÇED’ini yeniden onayladığı ifade edilerek, Orhanlı köyü sakinlerinin ÇED olumlu kararına karşı 98 kişi ve 5 kurum ile birlikte dava açtıkları kaydedildi. 

“ENERJİ PROJELERİNDE TARIM DİKKATE ALINMALI”

S.S Orhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Galip Ener yaptığı değerlendirmede, “Köyümüzde nesillerdir, hiçbir kimyasal zehir kullanmadan zeytinyağı üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu bölge İzmir’in erkence türü zeytin ormanlarıyla dolu. Orhanlı köyümüz aynı zamanda organik sertifikayla üretim yapan birçok üreticinin geçimini sağladığı çok önemli bir alan. İzmir’in ve hatta Türkiye’nin gıda ihtiyacını karşılamada Orhanlı köyü üreticilerinin çok büyük payı var. İklim krizinin, kuraklığın ve buna bağlı olarak gıda krizinin kapımızda olduğu böylesi bir dönemde, bu tarımsal üretim havzasını yok edecek projeler tamamen mantık dışıdır. Artık enerji projeleri tasarlanırken bunlar göz önünde bulundurulmak zorunda. Çünkü çok yakın bir gelecekte çocuklarımızın karnını doyuracak iki lokma gıda bulamadığımızda iş işten geçmiş olacak. Orhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak, köyümüzün toprağına, havasına, suyuna sahip çıkacağız. Çiftçilerimiz, çobanlarımız köyümüzde üretmeye devam edecek” dedi.