İzmir’de 15 MW’lık Harmandalı Biyogaz Tesisi açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’de 90 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak 15 MW’lık Harmandalı Biyogaz Tesisi’ni törenle açtı. 

Enerji Günlüğü - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’de 90 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak 15 MW’lık Harmandalı Biyogaz Tesisi’ni törenle açtı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin en önemli çevre projelerinden birine daha imza attı. Çiğli’deki Harmandalı Düzenli Atık Depolama Sahası’nda elektrik üretmek için yapılan “biyogaz tesisi” törenle hizmete alındı. 

Atıklardan ortaya çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştüren 15 megavat kurulu güce sahip biyogaz tesisi, yılda yaklaşık 90 bin ailenin elektrik tüketimine denk enerji üretecek. Tesiste yılda yaklaşık 80 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yılda yaklaşık 160 bin megavat saat elektrik enerjisi üretilecek. Tesiste, drenaj ve gaz toplama amacıyla yatay ve dikey, çeşitli kesitlerde 38 bin metre boru döşendi. Boru hatlarından pompa istasyonları ile tesiste kurulu 14 adet gaz motoruna iletilen metan gazı ile elektrik enerjisi üretiliyor ve elektrik şebekesine veriliyor.

4 YENİ ATIK TESİSİ DAHA KURULACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün Harmandalı'nda biyogaz tesisimizi açtık. Yıllardır çözüm bekleyen atık sorununu çözdük. Atıklardan elektrik enerjisi üretmeye başladık, depolama sahasını rehabilite ettik. Bu kadarla kalmayacağız, 4 yeni atık tesisini de en kısa zamanda hayata geçireceğiz” dedi. 

ÇÖP DÖKÜM SAHASI AĞAÇLANDIRILIYOR

“Harmandalı Atık Depolama Sahasının Rehabilitasyonu” çalışmaları tamamlandığında Harmandalı'nda çöplerin yerini yemyeşil bir bitki örtüsü alacak. Sahanın depolamaya kapatılan kısımları rehabilite edilerek ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmaları ile İzmir 90 hektarlık yemyeşil bir vadi kazanacak.

Rehabilitasyon sürecinin ilk etabı kapsamında 32 bin m² alanın bitkilendirme-ağaçlandırma çalışmaları tamamlandı. Alana 30 bin adet bitki (Kazayağı, Katırtırnağı), 20 bin adet ağaç (Yalancı Akasya, Akdeniz Servisi, Erguvan, Akçaağaç) dikildi. Ayrıca 3 ton yulaf tohumu kullanıldı.

Ayrıca sahada rehabilitasyon çalışmaları kapsamında çöp sızıntı sularını tahliye etmek üzere, yağmur suyu toplama ve drenaj sistemi yapılıyor, arazi teraslanıp sıkıştırılıyor, yeniden şekillendiriliyor. Peyzaj kotuna göre tesfiye ediliyor ve üst örtü ile geçirimsiz tabaka sağlanıyor.