İthalatı Uygunluk denetimine tabi atıklara istisna

Enerji Günlüğü - İkincil kullanım amacıyla hurda plastiklerden geri kazanılmış granül ve çapakların ithalatı için uygunluk denetimi aranmayacak.Ekonomi...

Enerji Günlüğü - İkincil kullanım amacıyla hurda plastiklerden geri kazanılmış granül ve çapakların ithalatı için uygunluk denetimi aranmayacak.

Ekonomi Bakanlığı, Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/3)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak duyurdu.

Buna göre, İthalatı Uygunluk denetimine tabi atıklar listesi yeniden düzenlendi. Ek-1’deki listede39.01-39.14 GTİP’li (39.03 hariç) maddeler olarak tanımlanan ithali uygunluk denetimine tabi atıklardan ikincil kullanım amacıyla hurda plastiklerden geri kazanılmış granül ve çapaklar istisna kapsamına alınarak çıkarıldı.

Böylece ilgili maddenin ilgili fıkrası, "(2) GTİP itibariyle ek-1’deki listede yer alan ancak ithalatçısı tarafından atık olmadığı, yeni ürün olduğu beyan edilen (39.01-39.14 GTİP’li maddeler hariç, 39.03 dahil) ürünlerin

ithalatında, ilgili gümrük idaresince bu Tebliğ kapsamında herhangi bir belge aranmaz. Bu fıkra kapsamındaki işlemlerde ithalatçı veya temsilcisinin beyanı esastır. Sonradan yapılacak

kontrollerde beyanını ispat edemeyenler hakkında 12 nci madde hükümleri uygulanır.” şeklinde değiştirildi.

KAPSAM DIŞI ATIKLAR VE GÜMRÜK İŞLEMLERİ DEĞİŞİKLİĞE UYUMLU HALE GETİRİLDİ

İthalatı Uygunluk denetimine tabi olmayan atıkları (Kapsam dışı) düzenleyen 8. maddeye bu değişiklik çerçevesinde yeni bir fıkra eklendi. Eklenen fıkra şöyle:

" Ek-1’deki listede tanımlanan ve 39.01-39.14 GTİP’li (39.03 hariç) maddelerden atık olmadığı, yeni ürün olduğu beyan edilen maddeler için 23/2/2012 tarihli ve 28213 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin yedi ila onuncu fıkralarına uygun şekilde akredite olmuş Türkiye’de veya Avrupa Birliği ülkelerinde yerleşik bir uygunluk değerlendirme kuruluşundan alınmış raporların aslı ve onaylı tercümesiyle birlikte sınır gümrük idaresininbulunduğu ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurulur. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce bu belgeler üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda ithal edilmek istenen maddelerin ek-1’deki listede yapılan tanıma uygun ve ürün olarak kabul edilebileceğinin tespiti halinde Kapsam Dışı Yazısı (ek-7) düzenlenir ve ilgili sınır gümrük idaresine iletilir."

Yine bu değişiklik çerçevesinde, gümrük işlemlerini düzenleyen 11. maddeye"8 inci maddenin üçüncü fıkrası çerçevesinde Kapsam Dışı Yazısı düzenlenen maddelerin Türkiye gümrük bölgesine girişine ilgili sınır gümrük idareleri izin verir." fıkrası eklendi.