Enerji Günlüğü - İtalya, tarım arazisi olarak tescil edilmiş arazilere arazi tipi güneş enerjisi santrali kurulmasını yasakladı. Bugüne kadar tarım arazilerine kurulmuş olan santraller üretime devam edecek.
İtalya’da hükümet, İtalyan Tarım Bakanlığının önerisi ile verimli tarım arazilerine arazi tipi güneş enerjisi santrali (GES) kurulumunu kesin biçimde yasakladı. Hükümetin yasaklama kararına, bu arazilere kurulan ve genişleme projeleri olan tesisleri de dahil etmeyi planladığı öğrenildi. Ancak bugüne kadar söz konusu arazilere kurulmuş olan santrallere dokunulmayacak.
İtalyan Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, konuyla ilgili açıklamasında arazi tipi GES’lerin kurulumu için “fotovoltaiklerin vahşi kurulumu” ifadesini kullandı.
İSTİSNALAR
Taş ocakları ve bazı madene dönüşmüş sahalar gibi verimliliğini yitirmiş arazilere kurulan GES’ler; bölgesel iyileştirme ve dayanım planı çerçevesinde finanse edilen GES’ler ve tarımsal GES projeleri ile arazinin GES faaliyetleri ve tarımsal üretim için iki amaçla kullanıldığı durumlar, yasaklamanın kapsamı dışında tutulacak.
İtalya Enerji Bakanı Gilberto Pichetto Fratin ise inşa süreci başlamış GES projelerinin de yasak kapsamının dışında bırakılabileceğini söyledi.
İtalyan güneş enerjisi sektörünü temsil eden Italia Solare örgütünün başkanı Paolo Rocco Viscontini, “Hükümet, halihazırda onaylanmış projeleri göz ardı ederek, tarım arazilerindeki fotovoltaik tesislere gereksiz kısıtlamalar getirmeye fiilen karar verdi. Italia Solare, bu kararnamenin başta elektrik faturalarındaki artış olmak üzere İtalyanlara getireceği ciddi zararı önlemek için her platformda mücadele edecek” dedi.
ENERJİ SEKTÖRÜ TEPKİLİ
İtalyan enerji sektörü de yasaklamaya karşı tepkili. Sektör paydaşları, yasaklama kararının İtalya'nın 2030 hedeflerine ulaşmasını engelleyeceğini ve sektörde bir gerileme yaşanacağını öne sürüyor. Aynı kaynaklar, diğer AB ülkelerinde GES yatırımları giderek artarken, İtalya’da engellendiğini belirterek, yasakla beraber aynı miktarda kurulu güç için maliyetlerin en az %50 oranında artacağını öngörüyorlar.
İtalya 2023 Haziran ayında Avrupa Komisyonu'na 2030 yılına kadar 80GW'ı güneşten, 28GW'ı rüzgardan ve 19GW'ı da hidroelektrik tesislerinden olmak üzere toplam 131GW yenilenebilir enerji kurulumu gerçekleştireceğini bildiren bir sunum yapmıştı.