Enerji Günlüğü - Sektörel Fuarcılık tarafından ikinci kez düzenlenen ICCI 2011 Enerji Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. İki kategoride toplam 7 enerji santrali ödül kazanırken, iki santral 'Başarı Ödülü', 1 proje de 'Jüri Özel Ödülü' aldı.
Türkiye'de enerji sektörünün önde gelen 72 şirketinin başvuruda bulunduğu 57 şirketin değerlendirmeye alındığı Enerji Oscar'ları JW Marriott Hotel Ankara'da düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 10 yıl önce yaptığı bir tercihle, özel sektör eliyle dünyadan daha hızlı büyümeyi hedef olarak önüne koyduğunu belirtti. Bakan Yıldız, "Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde burada önemli başarılar elde edildi. Malum işte ilk 26 ekonomiden ilk 17 – 16 ekonomi arasına girdik. Bundan sonraki 11 yıl içerisinde de yine ilk 10 ekonomi arasına girme ile alakalı hedeflerimiz var. Bunu yapabilir miyiz? Bundan 10 yıl önceki kabiliyetlerimize göre yapma ihtimalimizin daha çok olduğunu söylüyor otoriteler. Bundan 10 yıl önce tahmin ettiğimizde yapamayabiliriz cümleleri daha fazlayken şu anda yapabiliriz daha ön planda. Peki bunu kim yapacak? Hala Türkiye'deki tasarruf miktarları bir sonraki yılın büyüme rakamlarından daha düşük. O zaman özel sektör uluslararası sermaye ile birlikte bunu yapacak. Bunu en iyi uygulayacak sektörlerinden bir tanesi enerji sektörü. O yüzden burada toplanan bütün özel sektör temsilcilerine ve bunu denetleyen, düzenleyen politikalarını koyan bütün kamu temsilcilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin kırılganlığını artırmak isteyen bazı yapıların dejenere etmek, bozmak istediği sektörlerden birinin enerji sektörü olduğunu vurgulayan Yıldız, "O yüzden biz bu yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Makul karlarla, malum çok fazla verilse sermaye transferine dönüyordu, çok az kâr verirsek özel sektör yatırımlarını yapamıyordu, ama makul kârlarla biz inşallah özel sektörümüzün sağlığına sıhhatine dikkat edeceğiz" dedi. Bakan şöyle devam etti:
"Bakın dikkat edin, bu yaz için fiyat beklentileri vardı, üreticiler için. Çok yüksek fiyatla satacağına inananlar vardı. Çok düşük fiyatlarla sıkıntıya düşeceğine inananlar vardı. Her ikisi de olmadı. Kamu elindeki bütün üretim tesislerini özel sektörle beraber sinerji oluşturarak Türkiye'ye kazandırdı. İnşallah bundan sonra da devam edecek, çünkü biz artık kamu ve özel sektör ayırımı yapmaksızın yüzde 34'ler seviyesinde aldığımız özel sektör üretim payını şu anda yüzde 60'lar seviyesine taşımış olarak devam ediyoruz. Kısa ve orta vadede bu yüzde 75'lere çıkacak, özelleştirme programlarını bugün kararlaştırdık. Ve inşallah özel sektörün ağırlığı daha da artmış olacak."
FINDIKLI: HER PROJE ÖDÜLE DEĞER
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı ise enerji sektöründe serbest piyasa ekonomisine geçişin uzun ve zorlu olduğunu belirterek enerji alanında yapılan her yatırımın ödüle layık olduğunu söyledi. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise Enerji Oscar Ödülleri'nin çevre bilincine önemli bir katkı yaptığını belirtti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ise Enerji Oscar Ödülleri'nin gelecekteki adaylarının değerlendirme kriterleri içerisinde çevre ve sosyal sorumluluk kriterlerine de yer verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İŞTE OSCAR KAZANAN ŞİRKETLER
Yenilenebilir Enerji Santralleri alanında Hidroelektrik Kategorisi'nde Limak Hidroelektrik Santral Yatırımları A.Ş., Alkumru Barajı; Rüzgar Kategorisi'nde Borusan EnBW Enerji Yatırım ve Üretim A.Ş., Bandırma Rüzgar Enerji Santrali; Jeotermal Kategorisi'nde, Gürmat Elektrik Üretim A.Ş., Germencik Santrali; Biyokütle ve Atık Kategorisi'nde Oyka Kağıt Ambalaj San. ve Tic. A.Ş., Çaycuma Kağıt Fabrikası santralleri ödül aldı.
Güneş Kategorisi'nde ise 2011 yılında faaliyete geçen güneş enerjisi santrali bulunmaması sebebiyle Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin "Türk Telekom A.Ş. Enerji Altyapısının Güneş Enerjisi ile Beslenmesi" projesine Jüri Özel Ödülü verilmesi uygun bulundu.
Ödülleri, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Gürmat Enerji Genel Müdürü Müşfik Yamaktürk, Oyka Kağıt Ambalaj Genel Müdürü Aytekin R. Kadıoğlu, Akçansa Çimento Genel Müdürü Hakan Gürdal, Enerjisa Süreç Yönetim Şefi Veli Balat, İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım CEO'su Bülend Engin ve Türk Telekom Enerji ve Soğutma Sistemleri Grup Müdürü Nejdet Yüce aldılar.
Enerji Öscar Ödülleri 2011'de Termik Santraller Atık Isı Kategorisi'nde Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş., Çanakkale Çimento Fabrikası, Doğalgaz Kategorisi'nde EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş., Bandırma Santrali; Kömür Kategorisi'nde ise İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş., DeğBorusan EnBWirmencik Termik Santrali ödüle değer görüldü.
Jüri üyeleri yapılan başvurular arasında yaptığı değerlendirme sonrasında ise Hidroelektrik Kategorisi'nde Sanko Enerji / Sanibey Barajı Elek. Üret. Ve Tic. A.Ş., Cevizlik Regülatör Santrali'ne ve Rüzgar Kategorisi'nde Polat Enerji San. ve Tic. A.Ş.'nin Soma Rüzgar Enerji Santrali'ne 'Başarı Ödülü' vermeyi uygun buldu.