İşte Türkiye’nin enerjideki beş yıllık yol haritası 

Türkiye’nin enerji alanındaki 2024-2028 dönemi yol haritası belirlendi. Yerli kaynaklardan üretilen elektrik miktarı 2028’de 270 milyar kWh’a ulaşacak. 

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı yayımlandı. Plan, enerjide dünyada yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, Türkiye'nin sahip olduğu kaynakları ve kendine has ihtiyaçlarını tanımlayarak, bu ihtiyaçların azami düzeyde karşılanabilmesi için ulaşılması gereken hedefleri belirliyor. 

ENERJİ BAKANLIĞI 2024-2028 STRATEJİK PLANINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

12. Kalkınma Planı'ndaki ulusal hedef ve amaçlara atıflarda bulunulan ve Türkiye'nin enerji alanındaki stratejik yol haritası niteliğindeki 2024-2028 Stratejik Planı, yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarının 2028’de yıllık 270 milyar kilovatsaate yükseltilmesini hedefliyor. 

Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının yüzde 63’e, kurulu güç bakımından güneş enerjisi santrallerinin 33 bin 100 megavata, rüzgâr enerjisi santrallerinin 19 bin 300 megavata çıkarılması da hedefleniyor.

4 bin 800 megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye alınması da Stratejik Plan'daki bir diğer hedef. 

Bu kapsamda günlük üretimin yurt içi ham petrolde 210 bin varile, doğal gazda 42,5 milyon metreküpe, doğal gaz depolama kapasitesinin 12 milyar metreküpe ve yıllık maden ihracat değerinin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.  

PLANDA YEDİ AMAÇ YER ALDI 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı’nda yedi amaç yer alıyor. Bu amaçlar şöyle sıralanıyor:

- Sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması
- Dışa bağımlılığın azaltılması
- Net sıfır karbon odaklı enerji dönüşümünün sağlanması
- Güvenli, sürdürülebilir ve katma değerli madencilik, enerji ve maden piyasalarının ulusal ve uluslararası etkinliğinin artırılması
- Enerji ve tabii kaynaklar alanında yerli teknolojilerin desteklenmesi
- Kurumsal kapasitenin artırılması 

ULAŞILMAK İSTENEN 30 HEDEF 

Enerji Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı’ndaki yedi amaca yönelik yönelik hedeflere de Plan’da detaylı şekilde yer verildi. Sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması amacıyla elektrikte kurulu güç arttırılacak, elektrik iletim ve dağıtım şebekesi güçlendirilecek, yenilenebilir enerji kapasitesinin artması için şebeke esnekliği sağlanacak, petrol ve gaz altyapısı güçlendirilecek, enerjide uluslararası yatırımlara ilişkin iş birliklerin arttırılacak. 

Dışa bağımlılığın azaltılması kapsamında, yerli kaynaklardan elektrik üretimi, petrol ve gaz arama ve üretimi, yerli kömür arama ve üretimi, yurt dışında enerji ve maden kaynaklarının aranması ve üretimi artırılacak. 

YEŞİL HİDROJEN VE YENİLENEBİLİR GAZ ZİNCİRİ

Net sıfır karbon odaklı dönüşüm çerçevesinde elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının payı, enerji verimliliği çalışmaları artırılacak. Enerjide karbon yoğunluğu azaltılacak, elektrikli araç dönüşümünü destekleyen güçlü bir altyapı kurulacak, yeşil hidrojen ve yenilenebilir gaz değer zinciri geliştirilecek. 

MADENLER YURT İÇİNDE İŞLENECEK 

Güvenli, sürdürülebilir ve katma değerli madencilik hedefi doğrultusunda kritik ve stratejik mineraller öncelikli olmak üzere Türkiye’nin maden potansiyeli ortaya çıkarılıp ekonomiye kazandırılacak. Madenler yurt içinde işlenerek katma değeri arttırılacak. 

ULUSLARARASI TİCARET HACMİ ARTTIRILACAK

Uluslararası standartlarda güvenli ve çevreye duyarlı bir madencilik faaliyetinin yürütülmesi, sürdürülmesi sağlanacak. İş sağlığı ve güvenliği kültürü yaygınlaştırılacak. Sektörle ilgili kurum ve kuruluşların daha etkin şeffaf ve yönetim odaklı bir kamu hizmeti yapısına geçilecek. Enerji ve maden piyasalarının uluslararası piyasalara entegrasyonu sağlanarak ticaret hacmi artırılacak ve bu iki sektörde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. 

TEKNOLOJİ VE EKİPMAN YERLİLEŞTİRME

Ayrıca enerji ve tabii kaynaklar alanlarında teknoloji geliştirme ve AR-GE çalışmaları yürütülecek, teknoloji ve ekipmanlar yerlileştirilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kurumsal altyapısı güçlendirilecek, bağlı ve ilgili kurumların kurumsal yönetim kapasitesi geliştirilecek. Bakanlık ile bağlı ve ilgili kurumların dijital dönüşüm ve siber güvenlik altyapısı güçlendirilecek, afet ve acil durumlara müdahale kapasitesi takviye edilecek. 

Enerji Günlüğü