İşte fosil yakıtlı araçlara savaş açan 13 şehir!

Enerji Günlüğü - İklim değişikliği ile mücadele etmek ve hava kalitesini artırmak için dünya genelinde fosil yakıtlı araç kullanımının yasaklanması...

Enerji Günlüğü - İklim değişikliği ile mücadele etmek ve hava kalitesini artırmak için dünya genelinde fosil yakıtlı araç kullanımının yasaklanması ya da kısıtlanması konusunda 13 şehir dikkat çekiyor. 

İklim değişikliğinin her geçen gün daha fazla hissedildiği günümüzde temiz ulaşım seçeneği ‘Araçsız Hareket’ giderek ön plana çıkmaya başlıyor. Pek çok ülkeden şehir planlayıcıları ve politika yapıcıları, şehirlerde yayalara daha fazla yer sağlamak ve fosil yakıtlı araçların daha az CO2 emisyonu yaratmalarını sağlamanın yollarını arıyorlar. 

İşte araçsız harektine öncülük eden bu şehirler:

1) Norveç 2025 yılında tüm ülkede fosil yakıtlı araçları yasaklayacak. Ancak başkent Oslo, ülke çapındaki bu yasak yürürlüğe girmeden altı yıl önceden yani 2019 yılına kadar şehir merkezindeki tüm araçları kalıcı olarak yasaklamayı planlıyor. Şehirde toplu taşımaya ağırlık verilecek ve 35 millik araç yolu bisiklet yoluna çevrilecek.

2) İspanya’nın başkenti Madrid, kentin günlük araç kullanımını% 29'dan% 23'e düşürmeyi amaçlayan “sürdürülebilir hareketlilik planı” çerçevesinde 2020 yılına kadar şehir merkezinin 500 dönümlük kısmında araçları yasaklamayı planlıyor. Şehir planlamacıları, şehrin en işlek caddelerinden 24 tanesini sürüşten ziyade yürüyüş için yeniden tasarlıyor. Yeni düzenlemeleri görmezden gelen sürücüler en az 100 dolar ceza ödeyecek. Ve en kirleten otomobiller park için daha çok para ödeyecek.

3) Çin’in Çengdu şehrinde insanlar Amerikalı mimarlar Adrian Smith ve Gordon Gill’in tasarladığı yeni bir yerleşim alanı ile15 dakika veya daha kısa sürede herhangi bir yere yürüyebilecekler. Başlangıçta 2020 yılına kadar gerçekleştirmesi planlanan bu yerleşim alanı imar sorunları nedeniyle gecikecek. Şehir arabaları tamamen yasaklamayacak olsa da, 80.000 kişilik şehirdeki yolların sadece yarısında araçlara izin verecek.

4) Almanya’nın Hamburg şehri, ulaşım tarzını yürüme ve bisiklet ağırlıklı değiştirmeyi planlıyor. Önümüzdeki yirmi yıl içinde Hamburg, sadece yaya ve bisikletlilerin belirli bölgelere girmesine izin vererek trafikteki araç sayısını azaltacak. Yeşil ağ denen bu hareket 2035'te, Hamburg’un yüzde 40'ını kaplayacak ve parklar, oyun alanları, spor sahaları ve mezarlıkları içerecek.

5) Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da insanların yarısından fazlası işlerine bisikletle gidiyor. Avrupa'nın en düşük araç sahipliği yüzdelerinden birine sahip olan şehir şimdi 200 kilometreden fazla bisiklet yollarına sahip. Şimdi de şehir çevredeki banliyölere uzanan bir bisiklet otoyolu inşa etmeyi planlıyor. 2014 yılında 28 bisiklet rotası tamamlandı ve bu yılın sonuna kadar da 11 rota daha tamamlanacak. Şehir ayrıca 2025 yılına kadar tamamen karbon nötr hale geleceğine söz verdi.

6) Fransa’nın başkenti Paris ise şehir merkezinde araç kullanımını tamamen yasaklamayı ve bisiklet yollarını iki kat artırmayı planlıyor. Ayrıca 2020 yılına kadar bazı sokakları sadece elektrikli otomobillerle sınırlamayı planlıyor. 

7) İngiltere’nin başkenti Londra’da da 2020 yılına kadar fosil yakıtlı araçlar yasaklanacak. Şu anda şehrin bazı bölgelerinde dizel motorların kullanımını, yoğun saatlerde giren dizel otomobiller için günde 12,50 dolarlık bir ücret talep ederek azaltmaya çalışıyor. 

8) Belçika’nın başkenti Brüksel ise Kopenhag’ın ardından Avrupa’nın ikinci büyük araçsız yaya alanlarına sahip şehri. Bu alanları daha da genişletmeyi planlayan şehirde bu yazdan itibaren toplu taşıma ücretsiz olacak.

9) Almanya’nın başkenti Berlin 2008 yılında, ulusal emisyon standartlarını karşılamayan tüm gaz ve dizel yakıtlı araçları yasaklayan düşük emisyonlu bir bölge oluşturdu. Şehir merkezinde yaklaşık 34 mil karelik alanı kaplayan bu bölge Berlin'deki sakinlerin yaklaşık üçte birini etkiliyor.

Berlin ayrıca, her biri en az 13 metre genişliğinde otomobillere kapalı bir düzine bisiklet süper otoyolu inşa etmek için inşaat çalışmalarına 2017 sonlarında başladı.

10) Mexico City’de 2016 yılından bu yana haftanın iki günü ve ayda iki Cumartesi günü otomobillerin bir kısmının şehir merkezine gitmesi yasak. Plaka numaralarını temel alan bir döner sistemi kullanılarak uygulanan bu politika tahmini iki milyon otomobili kapsıyor ve şehrin yüksek kirlilik seviyesini azaltmaya yardımcı oluyor.

11) Kolombiya’nın Bogota şehrinde, 1974’ten bu yana haftada bir gün 75 km'lik yol araçlara kapanıyor. Ciclovía denen bu uygulamayla şehrin şu an 200 kilometrelik bir bisiklet yolu var. Ayrıca 2013 yılından bu yana şehirde  haftanın belirli günlerinde trafiğin yoğun olduğu saatlerde çift veya tek plaka numarasına göre araçların trafiğe çıkması yasak. 

12) Amerika’nın San Francisco şehri Ağustos 2017’de kentin en işlek caddelerinden biri olan Market Street'in 2,2 km'sinde otomobilleri yasaklama ve bisiklet şeritleri ekleme planını duyurdu. Planın ilk aşama çalışmalarına bu yılın başlarında başlandı ve tamamlanmasının bir kaç yılı bulması bekleniyor. Şehirde toplamda 120 mil bisiklet yolu var.

13) Amerika’nın bir diğer şehri olan New York City’nin gündeminde yakında bir araba yasağı yok ancak şehir bisiklet yollarını ve metro ve otobüs seçenekleriyle birlikte yaya alanlarının sayısını artırıyor.

Enerji Günlüğü