İşte Avrupa Birliği doğalgaz stres testi raporu

Enerji Günlüğü - AB işbirliği yapar ve çok fazla müdahale etmeden piyasa güçlerinin çalışabildikleri kadar çalışmalarına izin verirse, Rusya...

Enerji Günlüğü - AB işbirliği yapar ve çok fazla müdahale etmeden piyasa güçlerinin çalışabildikleri kadar çalışmalarına izin verirse, Rusya doğalgazı tamamen kesse bile herhangi bir doğalgaz sıkıntısı yaşamayacak.

Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı Doğalgaz Stres Testi Raporuna göre, eğer AB üye ülkeler işbirliği yapar ve çok fazla müdahale etmeden piyasa mekanizmasının kendi dinamikleriyle çalışmasına izin verirlerse, Rusya doğalgazı tamamen kesse bile herhangi bir doğalgaz sıkıntısı yaşamayacaklar. Hatta evlere ve iş yerlerine daha fazla doğalgaz sağlanacak.

Raporda AB’ye üye ülkelerin işbirliği halinde olmalarının önemine vurgu yapılarak, bölgesel temelde hükümetlerin piyasaya müdahalelerinin çok dikkatli bir şekilde olması ve sadece ihtiyaç halinde maddi destekle sınırlı kalması gerektiği belirtildi.

DOĞALGAZ STRES TESTİ RAPORU

Avrupa Komisyonunun raporunda, bu kış Rus doğalgazının akışında herhangi bir sorun yaşanması halinde konutların ve hanelerin doğalgaz ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacakları, AB ve üye ülkelerin böyle bir durum karşısında ne yapacakları ele alındı. Çeşitli senaryolar üzerinde analizlerin yapıldığı raporda, özellikle de Rusya’nın doğalgaz akışını tamamıyla durdurması senaryosu üzerinde duruldu.

Raporda AB üyesi ülkeler ve Türkiye de dâhil olmak üzere 38 Avrupa ülkesi ve komşu ülkeler hesaba katıldı.

TEK BİR EV DAHİ DOĞALGAZSIZ KALMAZ

Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, bu raporun AB olarak beklemediklerini ve hazır olmak için yapabilecekleri her şeyi yapacaklarını gösterdiğini belirterek, ilk defa risklerin ve olası çözümlerin tam bir resmine sahip olduklarını söyledi. Oettinger, “Birlikte çalışırsak, dayanışma içinde olur ve rapordaki tavsiyeleri yerine getirirsek AB içinde tek bir ev bile soğuk kış ayında doğalgazsız kalmayacak” dedi.

Bugün AB tükettiği enerjinin yüzde 53’ünü dışarıdan alıyor. Enerjinin % 48’ini ise mekan ve su ısıtmak için kullanıyor.