İstanbul 2013 yılında 5 milyar metreküp doğalgaz tüketti

Enerji Günlüğü – İGDAŞ 2013 yılı sonu itibarıyla 5 milyon 400 bin aboneye ulaşırken geçen yıl kentte kullanılan doğalgaz miktarı 5 milyar metreküpü...

Enerji Günlüğü – İGDAŞ 2013 yılı sonu itibarıyla 5 milyon 400 bin aboneye ulaşırken geçen yıl kentte kullanılan doğalgaz miktarı 5 milyar metreküpü buldu. Bu miktar Türkiye toplam doğalgaz tüketiminin yüzde 11’ini oluşturuyor.

İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, 2013 yılı sonu itibarıyla 5 milyon 400 bin aboneye ulaştıklarını, bunların 5 milyon 100 bininin doğalgaz kullanıcısı olduğunu ve yaklaşık 16 bin kilometre şebeke ile köyler ve adalar da dahil İstanbul'da isteyen herkese doğalgazı ulaştırdıklarını söyledi. Aslan, geçen yıl İstanbul’da kullanılan doğalgaz miktarının 5 milyar metreküp olduğunu da sözlerine ekledi.

5,5 MİLYON ABONE CİDDİ BİR RAKAM

Aslan, 2013 yılı sonu itibarıyla ulaştıkları abone sayısına ilişkin, "Yıl sonu itibarıyle bizim yaklaşık 5 milyon 400 bin abonemiz oldu. Bu ciddi bir rakam. Bunların 5 milyon 100 bini doğalgaz kullanıyor. Geçen yıl 5 milyar metreküp gaz tükettik" ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZ KULLANMA KÜLTÜRÜMÜZ GELİŞTİ

Son 10 yıla bakıldığında halkın doğalgaz kullanımı konusunda bilinçlendiğine dikkati çeken Aslan, "Son 10 yılda hane başına düşen doğalgaz tüketiminde ciddi bir düşüş var. Bunun nedeni de tasarruf açısından bilinçlenme. Doğalgaz kullanma kültürümüz gelişti. Özellikle İGDAŞ olarak doğalgazın hem güvenli hem de tasarruflu kullanımını teşvik ettik. Bu yönde konferanslar, seminerler, toplantılar yaptık, broşürler dağıttık. Ayrıca doğalgaz tüketiminin düşmesinde diğer bir önemli etken binalardaki yalıtım. Bina kaliteleri de arttı. Daha yalıtımlı ve kaliteli binalar doğalgaz tüketimi açısından müşteriye olumlu yansıdı. 10 yıl önce 100 metrekarelik bir dairenin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 1500 metreküptü. Ancak şimdi bu rakam 1000 metreküplere düştü. Yani 3'te 1 oranında doğalgaz tüketimi düştü. Bu, 'faturalar küçüldü' demektir. Bir dairenin ortalama tüketimi 1000 metreküp. Bunun parasal değeri de yıllık 1200 lira civarında. Bunu aylara bölerseniz 100 lira oluyor. Siz doğalgazı hem mutfak, hem sıcak su hem de

ısınma olmak üzere 3 alanda kullanıyorsunuz. Bunlar için yıllık 1200 lira ödüyorsunuz" dedi.

Aslan ayrıca, temiz hava menfezlerinin kapatılması nedeniyle özellikle kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığını, menfezleri kapatmamak ve bacayı açık tutmak gerektiğini vurguladı.

YETKİLİ TESİSATÇILAR İÇİN IŞIKLI TABELA GELİŞTİRDİK

Aslan, doğalgaz tesisasıtında kullanılan kombi veya şofbenin zamanla değiştirildiğini kaydederek, bu değişimlerin yetkili tesisatçılara yaptırılması gerektiğini bildirdi. Aslan, İstanbul genelinde 1000'den fazla yetkili tesisatçı bulunduğunu, bunların zaman zaman kontrol edildiğini vurguladı. Yetkili tesisatçıların isimlerinin İGDAŞ'ın kurumsal internet sitesinde yer aldığını ve yetkili olduklarına dair belge bulunduğunu ifade eden Aslan, "Bu tesisatçıları bariz bir şekilde ayırt etmek için ışıklı bir tabela geliştirdik. Tabelayı yetkili tesisatçıların asmasını istedik. Bu tabelayı gören İstanbullular gönül rahatlığıyla tesisatlarını yaptırabilirler. Bu tabela kolay kolay taklit edilemez" diye konuştu.

ÖDEMEDE ZORLANANLAR İÇİN SABİT ÖDEME TAVSİYESİ

Fatura ödemede zorlanan müşterilerimiz için sabit ödemeyi tavsiye ettiklerini belirten Aslan, söz konusu sistemi şöyle ifade etti:"Diyelim ki bir kullanıcı geçen yıl 1200 lira ödemiş. Yani ayda 100 lira ödemesi gerekiyor. Biz bunu sabitliyoruz dönem sonuna kadar. Yani her ay 100 lira ödüyor kullanıcı. Dönem sonunda da öngörülen miktardan az tüketildiyse kullanıcı alacaklı, fazla tükettiyse farkını ödüyor. Dönem içerisinde biz tüketiciyi de az veya fazla tükettiğine dair bilgilendiriyoruz”.

Fatura ödemede kolaylık olması için kredi kartıyla tahsilat yapılabildiğini, veznelerde 100 lira üzerinde ödenen faturalara, bankalara göre 3 taksit de yapılabildiğini de belirten Aslan, bankalar ve PTT aracılığıyla da ödemelerin yapılabildiği bilgisini verdi.

İGDAŞ, DOĞALGAZ HARİÇ HER ŞEYİ İNTERNETE TAŞIDI

Vatandaşların İGDAŞ'a gelmeden online olarak abone olma, sözleşme yapma, fatura ödeme gibi birçok işlem yapabildiğini ifade eden Aslan, "İGDAŞ, doğalgaz hariç her şeyi internete taşıdı" dedi.

İGDAŞ’TAN DAHA BÜYÜK BİR DAĞITIM ŞİRKETİ DUYMADIK

Türkiye'de yıllık toplam doğalgaz tüketiminin 45-46 milyar metreküp olduğunu, bunun yüzde 11'ini İstanbul halkının tükettiğini aktaran Aslan, doğalgaz dağıtım piyasasında Türkiye'nin toplamının yarısını kendilerinin temsil ettiğini kaydederek, "Dağıtım şirketleri açısından dünyada zannediyorum en büyük şirketiz. Daha büyük bir şirket duymadık" değerlendirmesinde bulundu.

Aslan, şirketin özelleştirme sürecinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde başladığını ve şu anda sürecin devam ettiğini, henüz netleşen bir şeyin olmadığını sözlerine ekledi.

OLASI BİR DEPREME KARŞI DA ÖNLEMLERİMİZİ ALIYORUZ

10- 20-30 yıl sonra İstanbul'da ne kadar tüketim olacağının, nerelerde doğalgaza ihtiyaç duyulacağının planlandığını belirten Aslan,“Bunlar dikkate alınarak kapasitemizi ayarlıyoruz. İstanbul'da yaşanacak olası bir depreme karşı da önlemlerimizi alıyoruz. İGDAŞ olarak depremle ilgili her türlü tedbirimiz aldık. Deprem olmadan belirli bir süre öne Kandilli ile beraber erken uyarıyı biz de alabiliyoruz. Bu anlamda da ciddi çalışmalar yaptık. Müşteri memnuniyetimizi son derece önemsiyoruz. Müşteri memnuniyeti oranı yüzde 95. Abone olan herkesi şirketin ortağı olarak görüyoruz. İyi çalışıp çalışmadığımızı dışarıdan bağımsız şirketlere denetlettiriyoruz" dedi.