Enerji Günlüğü - Eski İspanya Dışişleri Bakanı ve Georgetown Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Misafir Öğretim Üyesi Ana Palacio, uluslararası enerji ilişkilerini, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası gelişen ve halen devam eden enerji arz krizini Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. Kendisi aynı zamanda bir hukukçu olan Ana Palacio, dünyanın enerji ihtiyacına ve iklim değişikliği mücadelesine bakılınca, karbonsuz enerji kaynaklarını kullanmak dışında bir seçenek olmadığının görüleceğini savundu. Yenilenebilir enerjiye geçiş kaynağı olarak görülen doğalgazın da karbon salımına katkı yaptığını ifade eden Palacio, “Peki neden tamamen yenilenebilir kaynaklara geçiş yapmıyoruz? Çünkü bunlar aralıklı üretim yapabiliyor. Güneş her zaman tepede değil veya rüzgar sürekli esmiyor” dedi.
ELEKTRİĞE GEÇEMEYECEK ENDÜSTRİLER İÇİN...
Karbondioksit emisyonu düşük baz yük enerji kaynağı bulunması gerektiğini vurgulayan Ana Palacio, “İlk akla gelen nükleer enerji. Nükleer de gelişiyor, küçük ve orta boy nükleer reaktörler geliştirmek için çalışmalar var, füzyon enerjisi var” diye konuştu. Elektriğe geçemeyecek ve çevreyi kirleten bazı endüstriler bulunduğunu hatırlatan Ana Palacio, “Güneş veya rüzgâr yokken, yeşil, mavi veya pembe hidrojen bu açığı kapatabilecek güce ihtiyaç var. Yani hidrojen üretimine başlamamız lazım. Hidrojen, doğalgaz fiyatının mevcut seviyesinde neredeyse rekabetçi durumda” dedi.
DÜNYA HİDROJENE YATIRIM YAPMALI
Şu anda ufak tefek prototip üretimler dışında büyük ölçekte hidrojen üretimi bulunmadığını kaydeden Ana Palacio, bu yeni enerji formundan ya da türünden yararlanabilmek için yakın geçmişte rüzgar ve güneş alanlarında yapılanların hidrojen alanında da gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Hidrojenin önce doğalgazla harmanlanarak kullanıma girebileceğini anlatan Palacio, “Kullandığımız doğalgaza örneğin yüzde 5 oranında karıştırılarak başlanabilir” ifadesini kullandı. Çeşitli sanayi kollarını hidrojen kullanımına teşvik etmek için mali veya vergisel yöntemler kullanılabileceğini ifade eden Palacio, ama önce bunun politikasını hep birlikte oluşturmak gerektiğini anlattı.
GELECEĞİN ENERJİ KARMASI YENİLENEBİLİR-HİDROJEN
Ülkesi İspanya’nın, Avrupa’da yenilenebilir enerjiye ilk ve en çok yatırım yapan ülke olduğunu belirten Ana Palacio “1990’ların başında başladık. Şu anda da yenilenebilir enerji ve doğalgaz karışımından oluşan bir yapı var. Avrupa’nın LNG kapasitesinin neredeyse yarısı İspanya’da. Gelecekte bunun yenilenebilir ve hidrojen şekline dönüşmesini istiyoruz” dedi.
NÜKLEERDE ALMANLARI İZLEMEMİZ YANLIŞTI
İspanya’nın eski enerji bakan yardımcısı Ana Palacio, nükleere bakışının da değiştiğini söyledi. Palacio, “Ben şahsen nükleer ile ilgili duruşumuzun da gözden geçirilmesini istiyorum. Şu anda İspanya’nın elektriğinin yüzde 20’si nükleer kaynaklardan elde ediliyor. Biz bu konuda Almanlar’ın yolundan gittik, kapatmayı seçtik. Ama bunu tersine çevirmek gerekebilir çünkü şu anda öylesi daha mantıklı” diye konuştu.
TÜRKİYE GELECEKTE ÖNEMLİ ROL OYNAR
İspanyol uzman, Türkiye’nin enerji alanındaki konumuna dair değerlendirmelerini de paylaştı. “Türkiye’nin bölgede oynaması gereken önemli bir rol var” diyen Ana Palacio sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye bir yandan genişletilmiş Avrupa’nın bir parçası, diğer yandan Karadeniz’in ve Doğu Akdeniz’in parçası. Enerjide yapacağı çok şey var. Enterkoneksiyon, enerjiyi yaratma ve koordinasyonunda gelecekte önemli rol oynayabilir.”
Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü