İSEM, Şanlıurfa’ya 5.7 MW’lık biyokütle santrali kuracak

Enerji Günlüğü - İSEM, Şanlıurfa Viranşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yılda yaklaşık 40,000 ton mısır ve pamuk atığı elektriğe dönüştürecek.İsem...

Enerji Günlüğü - İSEM, Şanlıurfa Viranşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yılda yaklaşık 40,000 ton mısır ve pamuk atığı elektriğe dönüştürecek.

İsem Enerji Elektrik Üretim Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSEM), Şanlıurfa İli, Viranşehir İlçesi, Şahinli Mahallesi, Tepedüzü Mevkiinde bulunan toplam 14.856,42 m2 kayıtlı taşınmaz üzerinde Biyokütle Enerji Üretim Santrali kuracak.

64.603.188 TL bedelli proje kapsamında biyokütle gazlaştırılacak ve elektrik enerjisi üretilecek. Yılda yaklaşık 40,000 ton mısır ve pamuk artıkları biyokütlesinin gazlaştırma sistemine alınması ve 80% kapasite kullanımı ile saatte 5.7 MWe (25.75MWt) güç elde edilmesi planlanmaktadır. Gazlaştırma süreci sonunda biyokütle, sentez gazına, elektriğe ve karbonca zengin toprak katkısı olan biyolojik gübreye dönüşecektir. Üretilen yıllık 39.9 GW elektrik Türkiye Elektrik İletim A.Ş Genel Müdürlüğü ile yapılacak anlaşmalar doğrultusunda uygun olan enterkonnekte sisteme verilecek.

EN YAKIN YERLEŞİM ALANI 1.8 KM UZAKTA

Proje sahasının Güneyinde kuş uçuşu yaklaşık 1750 metre mesafede Şanlıurfa – Mardin Karayolu, yaklaşık 1700 metre mesafede ise İnişli Deresi geçiyor. Güneyinde kuş uçuşu yaklaşık 1800 metre mesafede Şahinli ve Tepedüzü Mahallesi bulunuyor. Proje alanı Viranşehir İlçe Merkezine kuş uçuşu yaklaşık 13 km mesafede bulunuyor.

Tesisin inşaat ve işletme aşamasında yakın çevreden temin edilen 20 kişi çalışacak. Tesisin ömrü 40 yıl olarak tahmin edilse de zamanın şartlarına ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak revize edilmesi gereken araç ve ekipmanlar yenilenerek veya bakımları yapılarak bu süre uzatılabilecek.