İş Bankası rüzgâr türbini işine el atıyor

Türkiye İş Bankası’nın enerji sektöründe faaliyet gösteren iştiraki İş Enerji ve Maxis Girişim Sermayesi Yatırım Fonu üzerinden rüzgâr türbini ekipmanları üreticisi Ateş Çelik’e ortak olacak.

Enerji Günlüğü - Türkiye İş Bankası, enerji ve finans sektöründeki iştirakleri üzerinden, rüzgâr türbini ekipmanları üretimi alanına giriş yapmaya hazırlanıyor.

Ateş Çelik’in İş Enerji ile Maxis Girişim Sermayesi yönetimindeki Temiz Enerji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Atlas Büyüme Sermayesi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve Türkiye Yeşil Finans Projesi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu tarafından devralınması amacıyla, devre engel bir durum olup olmadığına karar verecek olan Rekabet Kurumu’na başvuru işlemleri tamamlandı.

Devre konu Ateş Çelik (Ateş Wind Power), 10 yılı aşkın süredir Türkiye’de yerli rüzgar türbini kulesi üretimi alanında faaliyet gösteriyor. Gerçekleşmesi halinde, Ateş Çelik’teki yeni ortaklık yapısının, yerli ekipman üretimine finansal güç sağlayarak Türkiye enerji endüstrine hareket getirmesi bekleniyor.

2013 yılında rüzgar türbinleri için cıvata, somun ve bağlantı elemanları üretmek amacıyla kurulan Ateş Çelik, bugün 1.500 MW kurulu gücün ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye ulaşmış durumda. Şirket, kule temel ringi, kule temel kafesi, çelik iç aksam ve kule sevk ekipmanlarının tamamını yıllık üretim kapasitesine dahil ederken, 2018 itibarıyla başlattığı direct-drive teknolojisine sahip jeneratör üretimiyle rüzgar türbini üretiminde önemli bir adım daha attı.

İş Bankası Grubu'nun bir parçası olarak 2022 yılında kurulan ve kısa sürede 1000 MW üzeri bir kurulu gücü portföyüne katan İş Enerji ile tesis edilmesi planlanan bu ortaklık neticesinde stratejik iş birliğinin geliştirilmesi planlanıyor.